Тръмп слага 5% мито за всички продукти от Мексико


Тръмп слага 5% мито за всички продукти от Мексико
Снимка: Getty Images/Guliver

2504

Американският президент Доналд Тръмп обяви налагането на 5% мито за всички мексикански стоки в отговор на мигрантските набези. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че още днес ще изпрати делегация, оглавявана от външния министър до Съединените щати, за да разреши ситуацията. Това предаде БГНЕС.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на мито в размер на 5% за всички продукти от Мексико от 10 юни, което ще расте, ако проблемът с нелегалните мигранти продължи. "На 10 юни Съединените щати ще наложат 5% мито за всички стоки, които идват в нашата страна от Мексико, до момента, в който незаконни мигранти престанат да идват през Мексико в нашата страна, СТОП," написа Тръмп в Twitter.

"Митата постепенно ще се увеличават, докато проблемът с незаконната имиграция бъде отстранен, след което тарифите ще бъдат премахнати", пише той.

Съобщението на Тръмп се случи ден след като граничните полицаи в Ел Пасо, Тексас задържаха най-голямата група мигранти, срещани някога от службата за граничен контрол - 1036 души.

През последните месеци броят на задържаните мигранти е над 100 хиляди на месец.

Това са предимно хора, които бягат от бедността и насилието в Централна Америка, за да поискат убежище, след като пристигнат на американска земя.

"Мексико има много силни имиграционни закони и може лесно да спре незаконния поток на мигранти, включително чрез връщането им в родните им страни. Освен това Мексико може бързо и лесно да спре незаконните чужденци, преминаващи през южната граница с Гватемала.", гласи официално становище на Белия дом.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички