Тръмп в Давос: Америка на първо място не означава Америка сама (Видео)


Тръмп в Давос: Америка на първо място не означава Америка сама (Видео)
Снимка: Getty images/Guliver

3472

Америка на първо място не значи Америка сама. Светът очаква издигането на силни и проспериращи САЩ. Ние сме открити към бизнеса и отново сме конкурентоспособни. Няма обаче да толерираме несправедливи търговски практики. Това каза американският президент Доналд Тръмп по време на дългоочакваната си реч на Световния икономически форум в Давос.

Държавният глава говори за външната и вътрешната си политика, като не пропусна да се похвали с едно от малкото си постижения - данъчната реформа. "Работата ми вече започва да се изплаща", заяви Тръмп, отбелязвайки 2,4-те милиона работни места, създадени от избирането му през 2016 г. и плановете на компании като Apple да инвестират милиарди в САЩ.

Президентът отбеляза, че постига напредък в това да даде на американците мечтата за "страхотна работа, сигурен дом" и "по-добър живот" за техните деца.

„Моето послание е просто – не е имало по-добро време досега да се инвестира в САЩ. Отворени сме за бизнес и сме конкурентоспособни отново. Сега е идеалното време да доведете бизнеса и инвестициите си в САЩ”, продължи Тръмп, цитиран от Reuters

Той обаче предупреди търговските партньори, че Вашингтон повече няма да "си затваря очите" за несправедливи търговски практики, включително мащабна кражба на интелектуална собственост, промишлени субсидии и държавно участие в икономическото планиране. "Не можем да имаме свободна и отворена търговия, ако някои страни експлоатират системата за сметка на други", каза президентът.

Когато спомена една от любимите си теми - фалшивите новини, обаче Тръмп бе освиркан от публиката. "Едва след като станах политик, разбрах колко жестоки, подли, ужасни и фалшиви могат да бъдат медиите“, заяви Тръмп, предизвиквайки освиркване от страна на делегатите.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички