Тръмп заплаши ЕС с нови мита


Тръмп заплаши ЕС с нови мита
Снимка: Getty Images/Guliver

1890

Американският президент Донлад Тръмп отправи нови заплахи към Брюксел, че Европейският съюз трябва да се съобрази с исканията на Вашингтон, или „ще ви съсипем с мита“. Това пише изданието Politico, цитирано от "Фокус".

„Европейският съюз е много, много труден. Много, много труден. Те не пускат нашите стоки. Не пуснат нашите селскостопански стоки“, заяви Тръмп по време на среща с американски губернатори, съгласно запис, публикуван от Белия Дом. Той добави, че „може би, за някои неща“, ЕС е „по-труден от Китай“.

Освен това Тръмп обвини Брюксел, че налага „много високи мита“ на американските автомобили, „докато ние не почти не ги таксуваме, когато изпращат своите автомобили тук“.

Изданието посочва, че европейските мита върху автомобилите са 10%, докато тези на САЩ са 2,5%. Брюксел е готов да преговаря по този въпрос в рамките на разговорите за нова търговска сделка, но САЩ засега отхвърлят възможността да се разговаря само по този въпрос.

Вашингтон, както отбелязва медията, натиска ЕС да включи в преговорите селскостопанската продукция, на което обаче Брюксел не е съгласен. До средата на месец май Тръмп трябва да реши дали ще увеличи вносните мита върху автомобилите на 25% в името на националната сигурност, което в ЕС смятат, че ще бъде използвано по време на преговорите.

„Ние ще се погрижим за това“, заяви американският президент. „Имам предвид, ние ги информирахме за това, вижте... ако вие не – ако вие не искате да играете на топка...“

Въпреки че първоначално той не довърши изречението си, по-късно Тръмп добави: „Те трябва да се съобразят. Казахме им го, ‚Трябва да се съобразите, съжаляваме. А ако не се съобразите, ние ще ви съсипем от мита. И те ще се съобразят“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички