Турската лира с нов спад, след като Ердоган уволни шефа на централната банка


Турската лира с нов спад, след като Ердоган уволни шефа на централната банка
Снимка: iStock/Guliver

4719

Турската лира отчете нов спад, след като президентът Реджеп Ердоган уволни управителя на централната банка през уикенда. Шокиращият ход предизвика опасения, че лихвите по заеми ще бъдат намалени по-бързо от очакваното, пише Bloomberg.

Валутата поевтиня с над 2%, с което сложи край на двумесечния си период на растеж. Експерти очакват турските държавни банки да продават чуждестранна валута.

Ердоган освободи Четинкая, нанасяйки удар върху независимостта на централната банка. Вероятният наследник е заместникът му Мурат Уйсал.

Турският президент призова депутатите от неговата партията да подкрепят твърдото му убеждение, че по-високите лихви предизвикват инфлация. Той предупреди, че ще има последици за всеки, който се противопостави на икономическата политика на правителството, според източник, присъствал на дискусиите.

Ходът на президента, който от месеци критикуваше Четинкая, се тълкува като директна намеса в политиката на централата банка. Според валутни експерти централната банка ще направи голяма политическа грешка, ако намали лихвите на предстоящото заседание в края на месеца.

Бившият гуверньор си навлече критики и от инвеститорите заради прекалено бавното затягане на паричната политика по време на валутния срив през август. "Всички знаем кой в момента контролира монетарната политика", посочват анализатори.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички