Търговията и индустрията помрачиха бизнес климата


Търговията и индустрията помрачиха бизнес климата
Снимка:

422

През юни 2012 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.2 пункта спрямо майското си равнище поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и в търговията на дребно.

Това сочат актуалните данни на националната статистика.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 2.0 пункта, което се дължи на изместването на очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото” състояние. Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

По отношение на продажните цени мениджърите очакват известно повишение през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в строителството” запазва равнището си от предходния месец. Бизнес анкетата отчита леко подобрение на настоящата строителна активност, което е съпроводено и с по-благоприятни оценки на предприемачите по отношение на осигуреността на производството с поръчки.

 Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава със 7.7 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са по-резервирани.

Отрицателното влияние на фактора „конкуренция в бранша” се увеличава (с 8.7 пункта), измествайки недостатъчното търсене на трето място по степен на въздействие.

По отношение на продажните цени търговците не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 5.7 пункта в сравнение с май поради по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, което обаче не ги въздържа от прогнози за съкращаване на персонал.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат намаление през следващите три месеца.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички