Търговията и IT секторът дърпат румънската икономика нагоре


Търговията и IT секторът дърпат румънската икономика нагоре
Снимка: Getty Images/Guliver

2269

За 3,1% от икономическия растеж на Румъния през 2016 г., който е бил 4,8%, са допринесли търговията и информационните технологии, сочи Институтът по национална статистика на северната ни съседка.

Секторът на търговията на дребно и на едро, транспортът и логистиката, секторът на хотелиерството и ресторантьорството, които генерират около 18,1% от брутния вътрешен продукт на Румъния (БВП), се е увеличил с 10,9% през миналата година, допринасяйки с 1,8% към цялостния растеж на БВП, съобщи Romania Insider.

Секторът на информацията и комуникацииите, включващ IT & C услуги и телекомуникационни услуги, допринася с друг 0,7 % към икономическия растеж. Този сектор представлява само 5,6% от общия БВП, но отбеляза увеличение с 14,2% в обем през 2016 г.

Професионалните, научни и технически услуги; административните услуги; и допълнителни услуги, дело на различни изследователски и центрове за поддръжка, открити от големи международни компании в Румъния през последните години, добавят още 0,6 процентни пункта към икономическия растеж. Този сектор има дял от 7,4% на БВП и отбеляза увеличение с 8% през миналата година.

БВП на Румъния достигна 169 млрд. евро миналата година, най-високата номинална стойност някога, сочат оценките на статистическия институт.. За сравнение през 2006 г., годината преди Румъния да се присъедини към ЕС, номиналният БВП на страната е 98 милиарда евро.

Повечето молове, супермаркети, остъклени сгради, както и много от фабриките, които са движещи в икономиката на Румъния през последните години, бяха построени след присъединяването към ЕС, което привлече чуждестранни инвестиции.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички