Търсим високотехнологични инвеститори, които плащат над средното


Търсим високотехнологични инвеститори, които плащат над средното
Снимка:

426

В момента сме сложили сериозни критерии за чуждестранни инвеститори - те трябва да бъдат в сфери, които са високотехнологични, служителите, които се наемат да са със заплати над средното за конкретния отрасъл и да поддържат тези инвестиции не по-малко от пет години.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев пред БГНЕС, след като народните представители-членове на икономическата комисия приеха поправките в Закона за насърчаване на инвестициите на второ четене.

А това, от което те биха се възползвали е възстановяването на здравните и социалните осигуровки в рамките на две години, добави той.

Имаме и нов вид приоритетни инвеститори. Това са тези, които инвестират за местно значение. Те получават сертификати клас В. Сертификатите ще бъдат издавани от кмета на общината след решение на общинския съвет, като този обект трябва да бъде приоритетен за конкретното населено място, поясни Червенкондев.

Ще могат да се възползват от придобиване на недвижимо имущество без търг, но на база пазарна оценка, продължи той.

Направили сме още промени за тези инвеститори, които инвестират в България – възможност за издаване по-лесно на право за пребиваване в страната, а тези, които инвестират сериозни суми по приоритетни за страната проекти, да получават по бързата процедура българско гражданство, посочи депутатът.

Единият вариант за право на пребиваване е ако се инвестира в недвижими имоти не по-малко от 1 млн. лева в българско дружество, заяви Червенкондев.

Според промените в Закона за насърчаване на инвестициите, предложени от МС с промените се цели оптимизиране и децентрализация на процедурата по сертифициране на проектите и създаване на възможности за дейности по насърчаване на инвестициите на общинско ниво, пише в мотивите. Въвежда се възможността кметът на общината, в която ще се осъществява инвестиционният проект, да издава общински сертификат за инвестиция клас В, чийто праг за сертифициране е по-нисък от минималния за клас Б. По този начин се регламентират по-широки компетенции на кмета за провеждането на проактивна общинска политика за привличане на инвестиции.

Предвижда се общинските съвети да могат да приемат наредби за насърчаване на инвестиции с общинско значение, с които се определят условията и редът за издаване на сертификат клас В и за прилагане на насърчителните мерки на ниво община.

Второ – въвежда се допълнителен критерий за сертифициране за клас инвестиция - брой новоразкрити работни места, като се предвижда с увеличаването на създадената заетост да се намалява изискуемият размер на инвестицията в дълготрайни активи. И трето - въвежда се нова насърчителна мярка за възстановяване на част от задължителните осигурителни плащания от инвеститора в качеството му работодател за определен период от време.

Тя ще се прилага, след като осигурителните вноски вече са постъпили във фондовете на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, което ще спомогне за тяхното балансиране.

Дългосрочният ефект върху държавния бюджет от прилагането на мярката върху държавния бюджет, след разкриването на новите работни места ще се изразява в реални постъпления в републиканския бюджет от дължимия от наетите данък общ доход, от корпоративен данък от дейността на дружествата, а също и от ДДС във връзка с повишеното индивидуално потребление.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички