Юбилеят на еврото минава под знака на икономиите


Юбилеят на еврото минава под знака на икономиите
Снимка:

4776

 Десетата годишнина на еврото минава под знака на кризата в еврозоната и предприеманите от страните членки мерки за строги икономии.

Политиците отбелязаха юбилея на единната валута с призиви към държавите от Еврогрупата за пестене и сплотяване с цел преодоляване на дълговата криза, посочва Ройтерс.

ИТАР-ТАСС обобщава посланията на лидерите от еврозоната, че 2012 г. ще е по-сложна за еврозоната от 2011, но че Европейският съюз ще излезе от изпитанията по-силен.

Волфганг Шойбле - министърът на финансите на най-голямата икономика от Еврогрупата - Германия - определи еврото като "недвусмислена история на успех", предаде Ройтерс.

В интервю за утешния брой на местния таблоид "Билд" Шойбле обещава единната валута да остане стабилна, отбелязва БТА. Той призовава уязвимите задлъжнели страни от еврозоната да водят политика на сурово пестене през 2012 г., да увеличат своята конкурентоспособност и да си върнат доверието на пазарите.

"Това не е криза на еврото, това е дългова криза в някои държави (от Еврогрупата)", подчерта Шойбле.

В Италия - третата икономика в Еврогрупата - президентът Джорджо Наполитано призова за саможертви. В новогодишното си послание към нацията той предупреди, че никой не може да избяга в този момент от своята отговорност да помогне за предотвратяване на финансовия колапс на страната, който би поставил под въпрос самото съществуване на еврозоната.

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман направи аналогия между харчещите прекалено много средства страни и алкохолиците.

В интервю за вестник "Тагесшпигел", което ще бъде публикувано във вторник, шефът на Бундесбанк отбелязва, че някои политици му напомнят на пияни хора, които се заричат да спрат да пият от утре, но си поръчват за последен път днес ракия.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички