Учени: Късно е да предотвратим глобална екокатастрофа


Учени: Късно е да предотвратим глобална екокатастрофа
Снимка:

592

Става все по-малко вероятно глобалното затопляне да бъде ограничено до 2С над температурните нива от преди индустриалната революция, предупреждават учени в свой доклад, публикуван в специализираните издания Nature Climate Change и Earth System Science Data Discussions.

Експертите изтъкват, че емисиите въглероден двуокис са достигнали рекордните 35.6 млрд. тона през 2012 г., с 2.6% над количеството за 2011 г. и с 58% над нивата от 90-те години на миналия век.

Именно тази тенденция уронва увереността на учените, че човечеството ще успее да ограничи затоплянето и да предотврати екологичната катастрофа, която застрашава цивилизацията.

Редица държави, участващи в срещата на ООН в Доха настояват да се приеме официално целта да се възпре възхода на температурите в рамките на тези 2С и подчертават, че дори и подобно повишение застрашава бъдещето ни.

Този последен доклад излезе в разгара на преговорите в Доха, но емисиите въглероден двуокис продължават да ескалират, и никой не се вслушва в предупрежденията на научната общественост.” –коментира Корин Ла Кер, директор на Tyndall Centre for Climate Change Research в Университета на Източна Англия – „Опасявам се, че при настоящите тенденции, рисковете от опасни климатични промени са високи. Имаме нужда от радикален план”.

Средното повишение на глобалните нива въглероден двуокис е възлизало на 1.9% през 80-те, 1% през 90-те и цели 3.1 на сто през 21 век, за да ударят нов рекорд през 2011 г., разкриват данни на Световната метеорологична организация.

Емисиите на други потенциално опасни газове като метана съко достигат максимални равнища, предупреждават от СМО.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички