Украйна е изправена пред нови икономически проблеми


Украйна е изправена пред нови икономически проблеми
Снимка:

7507

Украйна е изправена пред икономически несгоди, сред които евентуално обезценяване на валутата и нова рецесия, макар че парламентарните избори в страната преминаха безметежно.

Украйна е поставена в зависимост от Русия за енергийните си нужди и заплаща на Москва милиарди долари месечно за газови сметки, страната все по-често се възползва от дълговите пазари за финансиране, докато дефицитът по текущата сметка нараства дори още повече, предаде АФП.

Междувременно, забавянето на световната икономика излага на допълнителен риск Украйна, която е опасно зависима от износа на стомана – силно оборотна стока, която в момента страда от липса на търсене.

Страната остава белязана от опита натрупан през икономическата криза от 2008-2009, когато брутният й вътрешен продукт намаля с 15%, валутата се обезцени с 60% и отново изплуваха страхове за кредитоспособността на стратегическата държава, която представлява мост между Европейския съюз и Русия.

Партията на регионите на президента Виктор Янукович изглежда ще постигне незначително мнозинство в парламента след изборите, но дори при това положение анализаторите са склонни да се съмняват в способността му да приложи нестандартни икономически реформи.

При растеж от 5.2% през 2011 и 2.5% през първата половина на 2012 на годишна база, БВП се сви 1.2% през третото тримесечие на тази година и някои банки се опасяват, че растежът през 2012 ще бъде нулев.

Редактор: Петър Проданов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички