Юнкер: ЕС ще защити икономическите си интереси при новите санкции на САЩ срещу Русия


Юнкер: ЕС ще защити икономическите си интереси при новите санкции на САЩ срещу Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

2268

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изяви дълбока загриженост след последните, по-остри санкции срещу Русия от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде NewEurope.

„Гледната точка от санкциите зависи от мястото, където си седнал“, заяви Юнкер. Според Съюза новите санкции, приети от Тръмп, са част от новата индустриална политика. По-рано Юнкер предположи, че санкциите могат да имат зловреден ефект върху европейските компании, съобщи агенция Фокус.

„По време на срещата на високо равнище на Г-7 в Таормина, Италия и по време на срещата на високо равнище на Г-20 в Хамбург, Германия заявих, че, ако американците направят така, ние ще сме готови да отговорим адекватно до дни“, посочи председателят на ЕК. Той добави, че европейските интереси трябва винаги да се вземат предвид по време на прилагането на санкциите. Юнкер си запази правото на ответни мерки, ако не се случи така. „Готови сме, трябва да защитим своите икономически интереси срещу САЩ и ние ще направим така“, уверен е той.

Юнкер посочи, че ЕС ще се придържат към собствените си санкции срещу Русия, но пълното прилагане на Минското споразумение изисква от страните от Г-7 да вземат общи решения относно санкциите и да работят отблизо. „Законът за санкциите на САЩ може да има непреднамерени ефекти върху интересите на ЕС в сферата на енергийната сигурност“, добави той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички