Юнкер: Искаме си Гърция, но сме подготвени за загубата й


Юнкер: Искаме си Гърция, но сме подготвени за загубата й
Снимка:

433

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и председател на Еврогрупата, заяви, че вероятното излизане на Гърция от еврозоната би било „управляемо”, въпреки че не е желателно.

В интервю за германската телевизия WDR, чието съдържание е публикувано днес в сайта на люксембургското правителство, Юнкер коментира евентуалното напускане на еврозоната от страната на Гърция.

При актуалните условия това би било управляем процес, но трябва да се добави, че то не е желателен изход, посочва той.

На въпрос дали категорично изключва вероятността Гърция да напусне еврозоната Юнкер отговаря: "При всички случаи не преди есента, но също така не и след това".

Според него ще има значителни рискове, особено за обикновените хора в Гърция.

В интервю за германски медии през юли Юнкер се показа по-категоричен, подчертавайки, че, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната "не влиза в работните хипотези", и отправи остри критики срещу онези, които проповядват тази идея.

Германците, мнозина германци, както и част от германската преса говорят за Гърция като че това е народ, който може и да не бъде уважаван. Няма такова нещо. Ние трябва отново да се научим да се обичаме, подчерта председателят на еврогрупата.

Двете спасителни програми не успяха да доведат до стабилизиране на икономиката на страната и нейните мерки за икономии, от които зависи отпускането на международна финансова помощ, са далече от поставените цели.

Във вторник вечерта рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс” понижи прогнозата си за гръцката икономика на „негативна”заради опасения, че страната няма да успее да постигне целите за намаляване на дефицита.

Ако Атина получи допълнителна финансова помощ от ЕС и МВФ, кредитният й рейтинг може да падне до извънредно ниски нива, предупреждава агенцията.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички