Юнкер отхвърли идеята за гръцки квестор


Юнкер отхвърли идеята за гръцки квестор
Снимка:

426

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер оцени днес като неприемливо германското предложение да се постави Гърция под опека с право на вето за бюджетните решения на правителството, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС.

"Аз съм твърдо против създаване на специален пост в Европейската комисия за наблюдение на Гърция, това е абсолютно недопустимо", заяви Жан-Клод Юнкер при пристигането си за срещата на лидерите от ЕС в Брюксел.

"Ние не трябва да изолираме Гърция", изтъкна Юнкер.

"Ако някоя страна дълго време се отклонява от правилата, то аз принципно не съм против това да се въведе мониторинг на нейния бюджет, но не искам това да бъде направено сега специално спрямо Гърция", каза люксембургският премиер.

Идеята за създаване в Европейската комисия на специална длъжност на комисар, който да отговаря за управление на бюджета на Гърция, бе предложена в петък от няколко германски политици. Тя обаче е подложена на силни критики в Брюксел, припомня БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел се опита днес да смекчи тона около предложението. Тя каза, че преди всичко е необходимо да се помогне на тази страна да изпълни обещанията си за реформи, предаде Франс прес.

Дебатът трябва да бъде за това "как Европа може да помогне, така че задачите, които бяха дадени в Гърция, да бъдат изпълнени", заяви пред журналисти Меркел при пристигането си в Брюксел за срещата на европейските лидери.

"Всичко това обаче работи, само ако Гърция и другите страни членки (на ЕС) го обсъждат, това е причината, поради която не искам полемичен дебат, а дискусия, която да доведе до успех", допълни германският канцлер.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички