В чия полза говори американската икономика: Ромни или Обама?


В чия полза говори американската икономика: Ромни или Обама?
Снимка:

323

Републиканците са на ръба на паниката: последните проучвания на общественото мнение разкриват, че Барак Обама набира преднина пред конкурента си Мит Ромни.

Републиканците са убедени, че те трябва да поведат на изборите, тъй като според тях икономиката днес е в толкова тежко състояние, колкото беше и по време на колапса от 2008 г. Опозицията винаги е склонна да преувеличава икономическите неволи, точно както управляващите се стремят да представят картината във възможно най-розови краски, отбелязват анализатори на британското издание The Guardian.

Какво показват цифрите?

Според Gallup, болшинството индикатори демонстрират подобрение, откакто Барак Обама влезе в Белия дом. Да, доверието в икономиката все още е плачевно, но все пак се вдигна до -27 пункта, спрямо -58 четири години по-рано.

Делът на американците, които са доволни от състоянието на нещата, се увеличава с 10 процентни пункта, от 15% до 25%. Около 48% вярват, че стандартът им на живот се подобрява, спрямо 35% през февруари 2009 г. Индексът на създадените работни места се вдига от минус пет до 19 пункта. Да, наистина, в абсолютно изражение има още много да се желае от заетостта, но поне изглежда ситуацията да се развива в правилната посока.

Преди три седмици анализаторът Шон Тренд разгледа осем показателя и заключи, че икономиката под ръководството на Обама се нарежда по успех някъде в златната среда. Тя е на нивото от 1992 г., след фискалните облекчения на Джордж Буш-баща, представя се по-добре, отколкото по времето на Ричард Никсън, но е в малко по-тежко състояние, отколкото когато Джордж Буш син спечели изборите през 2004 г. С други думи – тези, които търсят в икономическото представяне на Обама причина той да бъде преизбран, едновременно печелят и губят.

Политолозите, които се опитват да предвидят изхода от изборите на база на икономическото представяне, очертават сходна картина. Десет модела, създадени от PollyVote предвиждат демократите да загубят с 0.2 проценти пункта. Нито един от тези модели не може да се нарече перфектен, но като цяло, те водят към един основен извод – че двамата кандидати имат почти равни шансове да влязат в Белия дом.

Така че – не можем да твърдим, че в момента Обама води заради представянето на икономиката.

Моделите, които твърдят това, обикновено отчитат и негативното наследство, завещано от Джордж Буш. Мнозина свиват вежди пред опита на политиците да се оправдават с предшествениците си. Статистиката обаче разкрива, че президентите, поели властта от опозицията, обикновено получават повече гласове при кандидатурата си за втори мандат, отколкото тези, чиято партия е била начело преди избирането им.

В крайна сметка, ако Обама наистина победи, това до известна степен ще се дължи на факта, че поне част от американците все още винят Буш за проблемите на икономиката (за което свидетелстват редица проучвания на общественото мнение). Ако през 2008 г. Джон Маккейн бе излязъл първи, днес той щеше да има малки шансове за втори мандат, тъй като не би могъл да се оправдае с опозицията.

Като цяло, икономическата картина дава основания за противоречащи си интерпретации – чашата е наполовина празна за републиканците, и наполовина пълна – за демократите. В абсолютна стойност например безработицата все още е висока, но пък заетостта бавно се съживява.

Съществува обаче вероятността електоратът да даде на Обама втори шанс, оправдавайки икономическите му провали с грешките, допуснати от предшественика му Буш.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички