В навечерието на едно екстремно икономическо пътуване


В навечерието на едно екстремно икономическо пътуване
Снимка:

381

Най-омразна фигура в Гърция - германският канцлер Ангела Меркел, ще посети страната във вторник с послание за подкрепа в Атина, коментират днес световните медии. 

Меркел ще окуражи гръцките власти да продължат своите усилия, съобщава АФП.

Това ще бъде първата й визита в Гърция от началото на кризата преди близо три години.

Меркел е смятана от мнозина гърци за автор на мерките на икономии. Тя е държана отговорна за поисканите от Гърция зашеметяващи съкращения в замяна на двата пакета със спасителна финансова помощ, коментира Би Би Си.

Посещението на Ангела Меркел в Атина във вторник е знак на "уважение" и "признателност", според германския външен министър Гидо Вестервеле. Опозицията в Германия призова канцлерката ясно да покаже "солидарност" с гърците.

В неделя вечерта, германският министър на финансите Волфганг Шойбле, заяви по обществената телевизия ZDF, че пътуването на канцлерката няма намерение да въздейства върху решенията на Тройката".

Меркел трябва да "изпрати послание, че ние, германците подкрепяме" гърците, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в понеделник за регионалното издание Лайпцигер Фолксцайтунг.

Германците също трябва покажат, че е в техен интерес да се помогне на Гърция и да не се държат като "богат чичо, който знае всичко по-добре от всички", каза той.

Меркел отива в Гърция, за да изрази своята подкрепа за усилията за амбициозни реформи. Но нека не забравяме, че Гърция може да постигне успех в намаляването на своя дефицит чрез много трудни мерки, заяви говорителят на германския кабинет Щефен Зайберт по време на редовната си пресконференция.

Той посочи, че първичният дефицит на Гърция е намалял от 11% от БВП до 2,5% от БВП за две години.

Протести на хоризонта

Въпреки приятелския тон, към който ще се придържат двете страни, за никой не е тайна, че Меркел е трън в очите на гърците. Мнозина набеждават именно нея като главен виновник за финансовите си неволи.

Уличните протести няма да бъдат спестени, въпреки че премиерът Андонис Самарас уверява: "ние ще я посрещнем по подобаващ начин като лидер на велика сила и приятелска страна”.

Профсъюзите вече свикаха демонстрации срещу „неолибералните политики на Меркел и ядрото на ръководството на ЕС”.

Гръцката полиция е в повишена готовност.

Около 6500 полицаи, подкрепени с водни оръдия и хеликоптери, ще бъдат разположени по улиците на Атина във вторник. Те ще бъдат подпомогнати и от около 300 служители на бреговата охрана. Според полицейски източници центърът на Атина ще бъде отцепен.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички