В очакване на новия Enron


В очакване на новия Enron
Снимка:

579

Докато очакваме поредната криза да затихне, последното, което имаме нужда да чуем, е апокалиптичен сценарий за нов мощен финансов трус.

Според Джим Чарнос, основател и президент Kynikos Associates, цитиран от списание Forbes, картината на китайския банков сектор изглежда заблуждаващо спокойна.

Водещите четири представители на бранша се похвалиха с по-силни от очакваното резултати за третото тримесечие. Bank of China например отчете 16.6% годишен ръст на нетните печалби, а China Construction Bank - 12.4%.

Поглеждайки дела на лошите кредити, на пръв поглед също няма основания за притеснения – най-големият заемодател в света, Commercial Bank of China отчита коефициент от едва 0.87% към края на септември, а най-слабата от квартета, Agricultural Bank of China, има 1.34%.

Инвеститорите, разбира се, са очаровани – акциите на китайските банки полетяха нагоре с над 8% за последния месец.

Песимистите като Чарнос обаче отказват да се включат в купона. Те предупреждават, че към средата на 2013 г. можем да очакваме скок на лошите кредити, дори и икономиката да удари дъното и да започне да върви нагоре след това тримесечие.

Въпреки очакваните сътресения, разходите за обезценка на „великолепната четворка” намаляват през третото тримесечие – за Industrial and Commercial Bank of China например спадът бе от 1.9 млрд. юана спрямо същия период година по-рано.

Не се радвайте предварително на щедрите печалби – предупреждават анализаторите. Bank of China отчита 2 млрд. юана отгоре, поради недостатъчните си капиталови резерви, твърдят от DBS Vickers. С други думи – най-големите заемодатели в Китай се хвалят със звездни счетоводни резултати само защото не отделят достатъчно средства да се предпазят от евентуална ескалация на лошите кредити.

А кредитният бум в страната не дава признаци да утихва: през третото тримесечие, ръстът на новоотпуснатите заеми е 23.7%.

Не всички обаче са съгласни с прогнозите за апокалипсис. Според Том Орлик от Wall Street Journal, страховете са преувеличени, тъй като Пекин никога не би позволил банките да се сринат. Правителството ще използва щедрите си резерви от чужда валута, за да рекапитализира банките, ако това се наложи, и ще накара регулаторите да публикуват изкривена статистика за състоянието на сектора.

Въпреки това, мрачните облаци, надвисващи над китайски банков сектор, едва ли биха могли да изберат по-неподходящо време. Дълговата криза в еврозоната проехтя и в Азия, като ограничи износа на Поднебесната империя и укроти икономическата експанзия до рекордно ниски темпове на ръст. И макар че мнозинството анализатори не вярват, че сценарият за „твърдо приземяване” е много вероятен, последното, от което има нужда Китай (или света), е един нов Enron* в източен стил.

*Американски енергиен гигант, който през 2011 г. обяви фалит с дългове от 16 милиарда долара

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички