В Румъния: Цигански "бели якички" прахосват милиони eвро


В Румъния: Цигански "бели якички" прахосват милиони eвро
Снимка:

924

Докато Брюксел пресира Букурещ да подобри условията на живот на ромите, стотици хиляди евро от фондовете на ЕС и на румънското правителството са хвърляни за безсмислени разходи, огромни заплати и фиктивни наеми, пише днес румънският вестник "Журналул национал", цитиран от БТА.

Водещи ромски активисти и шефове на неправителствени организации слагат в джобовете си огромни суми от държавните пари, добавя вестникът.

Изданието дава пример с Йоан Груя Бумбу, който дал под наем част от къщата си в град Алба Юлия (Централна Румъния) на Националната асоциация на ромите (НАР), чийто председател е бил, за 52 000 евро за период от две години, докато пазарната цена е била около 500 евро на месец.

Йоана Виорика Думитру, председател на Асоциацията на ромските жени, живее с родителите си в апартамент на деветия етаж в букурещкия квартал Колентина. Същевременно НАР е плащала от държавните пари по 2754 евро на месец наем за същия този апартамент в рамките на национална стратегическа програма за ромите.

Попитана за наема, тя реагира с изненада и отрича апартаментът да е нает, а после отказва да обсъжда въпроса без присъствието на председателя на НАР Илие Динка.

"Тези два примера са само върхът на един айсберг, който властите се правят, че не виждат", коментира "Журналул национал".

"И както айсбергът се топи, така изчезват и фондовете на ЕС. А това би трябвало да даде повод за размисъл на прокуратурата и на други правораздаващи институции да проверят как са се изпарили 23 милиона евро, изхарчени от НАР".

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички