В Румъния и Гърция добрите кадри вървят на изчезване според работодателите


В Румъния и Гърция добрите кадри вървят на изчезване според работодателите
Снимка: Thinkstock/Guliver

1953

В България най-трудно се намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри. Това става ясно от специализираното проучване на Manpower сред 41 748 работодатели в 42 държави през първата четвърт на 2015 година.

Проблемът обаче далеч не е само наш. Работодателите в Европа, които изпитват най-големи затруднения в намирането на квалифицирани кадри са: Румъния (61%), Гърция (59%) и Германия (46%). За сметка на това работодателите в Ирландия (11%), Великобритания (14%), Испания (14%) и Холандия (14%) отчитат най-слаби затруднения при намирането на квалифицирани кадри.

Резюме на глобалните резултати

Търсенето на мениджъри отчита най-сериозен недостиг на добри кадри в Япония (83%). Около двама от трима работодатели докладват затруднения в попълването на работни места и в Перу (68%), и в Хонконг (65%), докато недостигът на таланти е проблем за 61% от работодателите в Бразилия и Румъния.

Във всички 42 държави, като цяло работодатели споделят, че е най-трудно да се запълнят позиции, които изискват квалифицирани умения, какъвто е случаят и с предишните три години. Но, втората най-трудна професия по отношение на намирането на добри кадри се е променила от 2014 година насам. Сега търговските представители са се изкачили в списъка на четвърто място, което означава, че категорията на инженерите се премества от второ на трето място, а техниците заемат четвърта позиция, след като бяха на трета през миналата година.

През 2015 г. работодателите отчитат значително по-големи трудности при набирането на шофьори, като категорията се измести от десето място до пето, докато категорията "производство/управление на машина" е нова за топ 10 тази година, като се изкачва от дванадесето място до десето. Същевременно категорията "мениджър-продажби" отпадна от топ 10 през 2015 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички