Ваксината, която ще предпази САЩ от европейската зараза


Ваксината, която ще предпази САЩ от европейската зараза
Снимка:

506

Щатската икономика разполага с надеждни защити от евентуална „европейска зараза”, смята анализаторът на Bloomberg News Джак Албин.

Като основен „чадър” служат енергетиката, жилищният пазар и търговията.

Макар че съществува известен паралел между дълговото бреме на Стария континент и Америка, Новият свят е донякъде ваксиниран срещу европейската болест, смята Албин. Нещо повече – в много отношения, което е загуба за Европа, е печалба за САЩ.

В производството например, регистрираното напоследък оживление е директен резултат от няколко търговски преимущества. След около десетилетие от застой на заплатите, разходите за персонал на работодателите отвъд океана започнаха да намаляват, и работниците във фабриките днес струват с 5% по-малко, отколкото през 2000 г.

В същото време, надниците в промишлените предприятия в Европа скочиха с 13% в доларово изражение, като за Испания и Италия например покачването е съответно от 27 и 33%. На този фон не е изненадващо, че General Electric Co., Boeing Co. и Ford Motor Co. местят производствени мощности обратно в родината си.

В полза на САЩ работи и революцията при шистовия газ. Благодарение на хидроразрива, технология, която като цяло Европа отхвърля, Америка има колкото си иска природен газ, продаващ се за около 2 долара за милион BTU, докато Европа плаща по 9 долара. В Азия, цената е 18 долара.

Да погледнем и имотния пазар. Индексът на доверието на жилищните строители надхвърли очакванията през май, удряйки петгодишен рекорд. Според изчисленията на експерти от Harris Private Bank, днес жилищата отвъд океана се търгуват на малко под справедливата им стойност. И макар че някои европейски държави също претърпяха корекции на цените – като например Испания и Великобртиания, изненадващо е, че типичният френски дом днес струва 10 пъти повече, отколкото преди шест години.

И не на последно място, благодарение на имиграцията, САЩ могат да се похвалят с по-динамична работна сила.

Никой не отрича, че пред щатската икономика стоят нерешени проблеми, но тя притежава редица преимущества спрямо другите развити страни, отбелязва Албин. Доколко Европа я заплашва?

Търговията със Стария континент неминуемо ще пострада, но износът на САЩ към ЕС отговаря за едва около 2% от БВП – недостатъчно, за да бъде непреодолима пречка пред възстановяването.

Несъмнено, сценарият европейските проблеми да се окажат бъдещето на Америка е възможен, ако не бъдат предприети адекватни промени на фискалната и монетарна политика. За да адресира болежките си обаче, САЩ разполагат не със седмици, а със години – заключава експертът.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички