Валония блокира CETA, но Малстрьом не се отказва от подписването


Валония блокира CETA, но Малстрьом не се отказва от подписването
Снимка: Getty Images/Guliver

3460

Противоречивото споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада CETA все пак може да бъде посписано следващата седмица, въпреки че малкият белгийски регион Валония го блокира. Това стана ясно от изказване на еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом. 

Валония предизвика трус с гласуването си против сделката. Това означава, че и Белгия не може да се присъедини към споразумението и го оставя в състояние на неопределеност след преговори, продължили седем години.

Вотът на Валония заплаши да осуети подписването на дълго отлаганото споразумение от канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври, което би открило пътя за частично прилагане на CETA.

„Не съм сигурна дали ще можем да вземем решение днес, но се надявам да се придвижим напред и да можем да вземе решение много скоро”, каза комисар Малмстрьом при пристигането си на извънредната среща на министрите на търговията от ЕС в Люксембург, предаде БГНЕС.

Малмстрьом заяви, че остава оптимистично настроена и смята, че притесненията на Валония своевременно ще бъдат взети под внимание преди срещата на високо равнище чрез т.нар. тълкувателен документ, който ще бъде одобрен и от Канада.

В условията на усложнената белгийска политическа система федералното правителство няма право да подписва търговски споразумения без съгласието на всички регионални парламенти. Пол Маньет – известният с директността си премиер на Валония, каза, че е получил прикрити заплахи, в случай че не подкрепи CETA.

По време на срещата четирима активисти на „Грийнпийс” се спуснаха с въжета на фасадата на сградата.

„Грийнпийс” се противопоставя на споразумението CETA и го определя като „троянски кон” към по-амбициозната и още по-спорна сделка между ЕС и САЩ (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции), по която в момента се преговаря.

Министрите от ЕС, от своя страна, се опасяват, че провалът на CETA ще изплати лош сигнал за това колко е трудно да се постигат търговски спогодби с Европа.

Битката за приключване на търговското споразумение е важна и за Великобритания, тъй като мнозина виждат в CETA потенциален модел за връзки с Обединеното кралство след Брекзит.

Притесненията около CETA са множество - за заливане на европейските пазари със задокеански стоки със съмнителен стандарт, за доминация на чужди корпорации, загуби на работни места и др.

За България блокирането на споразумението има още един пряк ефект - така се блокира и отпадането на визите за българи, които искат да пътуват за Канада.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички