Вашингтон и Лондон призоваха Г20 да се реформира икономически


Вашингтон и Лондон призоваха Г20 да се реформира икономически
Снимка: Thinkstock/Guliver

1210

САЩ и Великобритания смятат, че глобалните сили трябва да преразгледат икономиките си и да контролират по-добре бюджетите си.

В статия във в-к The Wall Street Journal, публикувана в навечерието на срещата на финансовите министри от Г-20, американският министър на финансите Джейкъб Лю и британският му колега Джордж Озбърн предупредиха за очаквано забавяне на глобалния растеж, риск от дефлация в някои страни и дефицит в търсенето.

Според тях решението трябва да включва реформи. "На национално ниво това трябва да включва по-добра инфраструктура, подкрепа за малкия бизнес, регулаторни реформи, които гарантират финансова стабилност и по-добро образование за всички. Това трябва да включва и сериозни усилия за преодоляване на пречките, които правят определени икономики структурно по-неконкурентни, включително непреклонността, която спъва растежа в някои европейски страни", заявиха те.

Призоваха също затъналата в дългове Гърция да "приложи заслужаващ доверие всестранен подход за реформи, възстановяване и икономически растеж".

Министрите допълниха, че Украйна трябва да получи по-голяма финансова подкрепа, предупреждавайки, че конфликта там, като и напрежението в Близкия Изток носят по-голям "геополитически риск" за световната икономика.

Групата от 20 страни, която отговаря за повече от 80% от глобалната икономика, заседава в Турция, която в момента е начело на Г-20.

Преди срещата ръководителят на МВФ Кристин Лагард прикани министрите да изпълнят обещанията си за съживяване на отслабващата глобална икономика.

"Без действие, ще гледаме как супертанкера на глобалната икономика продължава да е заседнал в плитчините на ниския растеж и нищожното създаване на работни места", написа Лагард в блога на МВФ.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички