Великобритания ще инвестира 4 млрд. паунда в Африка


Великобритания ще инвестира 4 млрд. паунда в Африка
Снимка: Getty images/Guliver

1924

Великобритания си осигури първите търговски споразумения след Brexit, които трябва да сключи с партньорите от Европейският съюз в опит да избегне широко разпространен икономически разрив след напускането на Блока. Това пише британският вестник The Times, цитиран от "Фокус".

Британският премиер Тереза Мей приветства „важната стъпка“ в търговията на Великобритания с южната част на Африка, докато представяше споразумение с региона на Кейптаун във вторник. Официални представители заявиха, че споразумението – сред около 40 търговски споразумения в ЕС, за които Великобритания трябва да убеди страните да приемат и с нея преди Brexit – ще позволи на британските потребителите „да продължат да се наслаждават на южноафриканското вино, чай и плодове“.

През изминалата година Великобритания е обменила стоки и услуги на стойност 9.6 милиарда паунда с Мозамбик и Южноафриканския митнически съюз, който включва Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Намибия и Свазиленд.

Обявявайки 4 милиарда паунда в нови британски инвестиции в икономиките на Африка, Мей заяви, че финансирането „ще открие пътя за поне още едни 4 милиарда паунда“ идващи от частния сектор, докато Великобритания се стреми да стане най-големия инвеститор от Г-7 на континента в рамките на четири години.

Споразумението на Великобритания с шест южни африкански нации ще „гарантира, че провизиите за настоящето търговско споразумение на региона с ЕС, ще продължат“ след Brexit, заяви тя. „Най-важната стъпка ще предостави силните основи, върху които ще можем да построим по-тясно търговско и инвеститорско партньорство в бъдещето, което носи дори по-големи ползи за двете страни.“

Министри описаха сделката като „знаков момент“, но проевропейски настроените активисти обвиниха правителството за това, че хвали споразумение, което ще защити само фракция от търговските ползи, на които Великобритания се наслаждава в Евросъюза. Британските компании рискуват да се изправят пред по-големи мита в пазари като Южна Корея и Мексико, освен ако правителството не гарантира близо 40-те споразумения за свободна търговия на ЕС, покриващи около 70 държави, преди Brexit. Южноафриканските държави са първите, които формално заявиха, че ще прехвърлят споразумението си от ЕС към Великобритания.

Ако британските и европейските представители потвърдят пост-Brexit преходен период, Великобритания ще има време до декември 2020 година да запази търговските споразумения на ЕС. Без преходен период, крайният срок ще бъде март догодина. Министърът на търговията на Великобритания Джордж Холингбери, заяви че новината е „важна стъпка в позиционирането на Великобритания като глобален шампион на свободната търговия и развитието“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички