Великобритания ще изпадне в криза, прогнозира Goldman Sachs


Великобритания ще изпадне в криза, прогнозира Goldman Sachs
Снимка: Getty Images / Guliver

2350

Великобритания ще влезе е рецесия в рамките на следващата една година в резултат на гласуването на британците за напускане на Европейския съюз на референдума от 23 юни. Това предвиждат прогнозите на анализатори на американската банка Goldman Sachs, цитирани от Fortune.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство ще падне с около 2,75 процентни пункта в следващите 18 месеца от кумулативните ефекти, дължащи се на повишена несигурност и влошаване на условията за търговия. Това обобщиха икономистите на американската банка. Очакваният растеж на британския БВП тази година ще бъде 1,5%, което е с 0,5 на сто по-малко спрямо предходните прогнози.

Goldman Sachs прогнозира влиянието на резултатите от референдума и върху икономиките на ЕС и САЩ. Очакванията са БВП на еврозоната за следващите две години да се забави с до 1,25%, което е с 0,5% под прогнозираните резултати преди Brexit. А предвижданият растеж на БВП на САЩ ще падне от 2,25% на 2 на сто.

Американските банкови анализатори посочват три основни икономически риска, които ще са причина за предстоящите промени вследствие вота на англичаните. На първо място е вероятността от влошаване на условията за търговия в Обединеното кралство. На второ място е несигурността в дългосрочен план и намаляване на чуждестранните инвестициите, тъй като фирмите няма да искат да правят вложения в такава несигурна среда. И накрая, колебанията във валутния курс и по-ниските цени на рисковите финансови активи също ще окажат силно влияние върху бъдещото икономическо развитие на кралството.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички