Венецуела има "най-нещастната" икономика в света


Венецуела има "най-нещастната" икономика в света
Снимка: Getty Images/Guliver

3057

За пета поредна година Венецуела е начело на страните с най-страдаща икономика в света. Това сочат данни от Индекса за нищета (Misery Index) на Bloomberg за 2019 година.

Първата десетка включва Аржентина, Южна Африка, Турция, Гърция, Украйна. Агенцията подчертава, че тези страни продължават да изпитват икономически затруднения и показват слаб успех в намаляването на цените и борбата с безработицата.

Топ 10 се затваря от Уругвай, Испания и Бразилия - и двете на 8-мо място, Саудитска Арабия и Сърбия – десетата поред страна с най-нещастна икономика.

Индексът се основава на идеята, че ниската инфлация и безработицата са показатели за това колко добре живеят гражданите на дадена страна.

Тази година класацията се основава на проучванията на икономисти, а не на официалната статистика, както в предишни години. Общо 62 страни влизат в класацията.

Статутът на "най-щастливата" икономика в света отново е спечелен от Тайланд, следван от Швейцария и Сингапур и Япония – и двете на трето място. Тайван, Малайзия и Чехия заемат следващите три места, а Хонконг, Израел и Южна Корея допълват десетката на най-щастливите икономики.

САЩ се преместват с шест места към 13-о по-малко нещастно, а Великобритания се е изкачила с четири места до 16-о.

През годината Русия се е изкачила по стълбата на най-нещастните страни със 17 стъпки - от 34-то до 17-то място, което е свързано, както обяснява агенцията, с прогнози за ускорен растеж на цените и стабилно ниво на безработицата.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички