Влизаме в Пакта със самостоятелна данъчна политика


Влизаме в Пакта със самостоятелна данъчна политика
Снимка:

501

България ще запази самостоятелната си данъчна политика, ако подпише европейския фискален пакт.

Това стана ясно днес от дебатите в Парламента за участие на България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

Страната ни няма да подкрепи и участва в общи договорености, които предполагат бъдещо хармонизиране на данъчните политики, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Всички страни от ЕС трябва да въведат ясни правила за фискална дисциплина в националните си законодателства, каза още вицепремиерът.

На 16 януари министерството на финансите е изпратило писмо до министрите на финансите на другите държави в ЕС, които не членуват в еврозоната. С това писмо министерството излага позицията ни пред останалите 10 държави от еврозоната и иска съдействието им по три въпроса.

Подкрепяме условията за засилено фискално управление, предвидени с глава 3 на проектогдоговора. Поддържаме записването на ясни правила за бюджетна дисциплина в националните законодателства на всяка страна членка на ЕС. Поискахме от обсъжданията да отпадне глава 4-та, докато не стане ясно какво означава обща икономическа политика и координация и сближаване в тази посока. Изрично настояхме да няма препратки към пакта Европлюс. Настоявахме държавите извън Валутния съюз да имат право на наблюдатели по време на срещите на върха на еврозоната, каза Симеон Дянков.

И трите въпроса са принципни, допълни той.

Доволни сме от постигнатото, защото нашите предложения бяха отразени и в последващите текстове на проектодоговора. Подкрепихме идеята за наказателна процедура срещу страните, които не спазват бюджетната дисциплина. Поискахме подобна санкция и за държавите с превишен външен и общ държавен дълг, каза Симеон Дянков.

Определянето на преките данъци е въпрос от национално естество. Не сме страна по европейския стабилизационен механизъм и няма да участваме в него. Няма причина да плащаме авансово и такса вход за еврозоната. По този начин не нарушаваме принципите за солидарност, допълни финансовият министър.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички