Водещи британски компании: Излизане от ЕС ще доведе до ръст на безработицата


Водещи британски компании: Излизане от ЕС ще доведе до ръст на безработицата
Снимка: Getty Images / Guliver

6222

Ръководителите на някои от най-големите британски компании предупредиха, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще заплаши работните места на много граждани на Острова.

Съвместна позиция на 198 бизнес лидери беше публикувана във вестник Times. Сред тях са шефовете на BAE Systems, British Petroleum, McLaren, BT, Marks & Spencer, EasyJet, Burberry, Vodafone и други, като всички подписани подкрепят постигнатото от премиера Дейвид Камерън споразумение за реформи в ЕС, които да влязат в сила ако Великобритания остане в съюза. Референдум за това ще се проведе на Острова на 23 юни.

Великобритания ще бъде по-силна, по-сигурна и по-добра ако остане член на реформиран ЕС, пише в позицията на големите компании, според които Камерън е постигнал ключово съгласие на европейските лидери за по-голяма конкурентоспособност и по-малко регулации на единния пазар.

В отделна позиция автопроизводителят Nissan също подкрепя оставане на страната в съюза заради работните места, търговските връзки и производствените цени.

Подкрепящите Brexit (излизане на Великобритания от ЕС), изтъкват, че сред подписаните отсъстват големи работодатели като супермаркетите Tesco, Sainsbury's, банките RBS и Barclays и обвиняват Камерън, че е принудил бизнесите да го подкрепят.

„Въпреки принудителните методи на премиера, който няма никакъв бизнес опит, други са търговските фактори, които ще доведат до нарастване на растежа и инвестициите в британския бизнес”, заяви Ричърд Тайс, който е съосновател на подкрепящата излизането група „Leave.EU” (Напусни.ЕС).

Според експертите малкият бизнес не е толкова проевропейски ориентиран, колкото са големите компании.

„Малките бизнеси нямат голям износ и заради това ще са по-малко засегнати от промени в търговските правила в случай на „Брекзит”, заяви директорът на неправителствения Център за икономика и бизнес Скот Корф, цитиран от AFP. Според него, по-малките предприемачи няма да бъдат засегнати и от по-строгите правила за имиграция, тъй като повечето им служители са местни.

Към момента предварителните прогнози за референдума в края на юни не могат да определят категорично изхода от него.

Шестима министри-консерватори от кабинета на Камерън заявиха, че ще застанат срещу него и ще подкрепят излизане от ЕС. Такава е позицията и на кмета на Лондон Борис Джонсън, който е и депутат от Консервативната партия.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички