Войната на щатските милиардери срещу Обама се ожесточава


Войната на щатските милиардери срещу Обама се ожесточава
Снимка:

639

 

Щатските милиардери нямат колебания за кого да пуснат гласа си пред урните през ноември. Нещо повече – те не се свенят да наложат мнението си на всяка цена, понякога прекрачвайки границите на благоприличието.

Списание Forbes представя някои от най-скандалните изказвания и действия на американския финансов елит, завладян от политическата треска.

Тази седмица магнатът Дейвид Сийгъл отново попадна във водещите заглавия, но този път не заради крещящия си наполовина изграден палат.

Предприемачът от Флорида насърчи служителите си да гласуват за Мит Ромни. Той обаче не се ограничи с проста препоръка, а заплаши поддръжниците на Барак Обама с уволнение. Според Сийгъл, ако кандидатът на демократите победи, той ще трябва да съкрати 7,000 души персонал.

Хазартният бос Стив Уин също не крие политическите си пристрастия. Във вторник той отправи доста строги критики към настоящия президент, обвинявайки го, че няма идея как функционира икономиката.

Проклет да съм, ако го оставя да ми изнася лекции за малкия бизнес и заетостта.” – възмущава се Уин – „Хора като мен създават работните места и не харесваме да ни правят на глупаци.”

„Хората” като Стив Уин включват Леон Коперман, член на класацията Forbes 400 на най-мощните богаташи в света. Напоследък, Коперман се превърна в пророка на анти-Обама движението сред събратята си милиардери и управители на хедж фондове. Обществеността още помни писмото му от миналия ноември, в което той бичува президента за анти-капиталистическата му риторика.

Преди месец Коперман направи още една крачка напред в цветистите си речи, като в интервю пред CNBC той сравни американския президент с Хитлер.

Най-голямата и велика страна в свободния свят поставя начело един 47 годишен човек, който не е работил и ден през живота си. Ситуацията не е много по-различна от въздигането на Хитлер в Германия – и фюрерът разчиташе на икономическото недволство на народа. Наистина, Обама не е Хитлер, не твърдя това. Но приликата е, че разочарованието на гласоподавателите е толкова дълбоко, че те решиха да рискуват, доверявайки се на една недоказала се личност.”

И ако някои от богаташите от списъка на Forbes 400 едва сега оживяват и разкрасяват политическата си риторика, други се упражняват в тази задачи от месеци, ако не и години.

През 2010 г., милиардерът от Blackstone Стивън Шварцман отправи свой собствен нацистки епитет, за който в последствие се наложи да се извини.

Коментарът се отнасяше за плана на Обама да вдигне данъците за властелините на Уолстрийт. Тогава Шварцман сравни ситуацията с инвазията на фюрера в Полша от 1939 г.

И накрая, не може да пропуснем Доналд Тръпм, който също не пести усилия да изгони Барак Обама от Белия дом. Той често споделя прозренията и мненията си със своите 1.5 милиона почитатели в Twitter.

„Точно ми се наложи да уволня някого.” – пише той в последния си пост в социалната мрежа – „Този служител ми напомни на Обама в кандидат-президентския дебат – нямаше идея за какво става въпрос.”

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички