Външнотърговският дефицит на Турция със 17% нагоре


Външнотърговският дефицит на Турция със 17% нагоре
Снимка:

483

За първите пет месеца на годината външнотърговският дефицит на Турция възлиза на близо 42 милиарда долара. Това е почти 17% увеличение в сравнение с периода януари-май 2012 година, обяви Комитетът по статистика на страната.

Само през май нарастването е с 14.8 на сто и външнотърговският дефицит възлиза на 9.9 милиарда долара.

В износа на Турция с най-бързи темпове се уличава експортът за страните от ЕС и техният относителен дял нараства от 36.3% през май 2012 година на 39% през май тази година.

На първо място е Германия с турски експорт за 1.1 млрд. долара през май. Следват Ирак – 1 милиард долара, Великобритания – 686 млн. долара и Италия – 577 млн. долара.

Във вноса на Турция на първо място е Китай. В сравнение със същия месец на миналата година през май т.г. вносът от азиатската държава нараства с 8,8% и вече възлиза на 2.2 млрд. долара. Следват Русия – 1.7 млрд. щатски долари и Швейцария – 1.4 млрд. долара.

Според анализатори финансовата ситуация в страната се влия най-вече от потока от инвеститори към страната, който пък зависи и от вътрешната, и от външнополитическата ситуация. Така например на инвестиционните намерения повлияват изказвания като това на германският финансов министър Волфганг Шойбле, който заяви, че Турция не принадлежи към Европа и следователно не трябва да бъде приета в ЕС, коментира Си Ен Ен Тюрк.

Шойбле говори на предизборен митинг в Дюселдорф, организиран от Християндемократическата народна партия (ХДП) и буквално използва израза: „Непринадлежащата към Европа Турция не следва да бъде приемана в общността”.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички