За британския банков сектор трябва радикална реформа


За британския банков сектор трябва радикална реформа
Снимка:

524

Британският банков сектор има нужда от радикална реформа, гласи заключението на специално създадената правителствена комисия за банкови стандарти, повечето от чиито членове са депутати. Органът проучи серията от скандали с трезори на Острова.

Според предложението на комисията висшите банкери вече трябва да носят персонална наказателна отговорност за злоупотреби и порочни практики и при доказана вина да лежат в затвора. В заключенията на комисията под заглавие "Промени към добро в банковата система", които ще бъдат огласени днес, е констатирано нанасянето на щети на данъкоплатците и клиентите, както и на британската икономика като цяло. "Репутацията на финансовия сектор е тежко накърнена", констатира председателят на комисията Андрю Тайри. Едно от предложенията е създаване на нов кодекс за поведение на висшите финансисти, според който в рамките на всяка конкретна банка трябва да има определени лица, които да носят лична наказателна отговорност при злоупотреби. На тях ще могат да им бъдат налагани солени глоби, забрана да заемат постове във финансовата система, а в най-тежките случаи ще влизат зад решетките. На основателна и сериозна критика са подложени и огромните премиални, на които се радват представителите на висшия ешелон служители в британските банки.

Очаква се днес финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн да произнесе ключова реч, в която да очертае плановете на правителството за реформи в банковия сектор. Комисията беше сформирана през 2012 година след разкриването на факта, че банката Барклийс се е опитала да манипулира рейтинга на индекса Либор, използван като мерило за оценка при сключвани по цял свят договори в общ размер от над 300 млрд. долара.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички