Заради МВФ Аржентина сменя метода на изчисление на инфлацията


Заради МВФ Аржентина сменя метода на изчисление на инфлацията
Снимка:

431

Аржентина ще започне скоро да прилага нова методика за оценяване на инфлацията, след като Международният валутен фонд (МВФ) остро порица страната за достоверността на икономическите данни, които подава. Министърът на икономиката в южноамериканската държава Ернан Лоренсино каза пред телевизия C5N, че нов индекс на потребителските цени ще замени сегашния, който предизвика толкова много проблеми с МВФ.

По думите на Лоренсино Буенос Айрес ще започне да прилага новия метод от последното четиримесечие на 2013 г. МВФ е толкова недоволен от данните, които Аржентина му подаваше, че предприе в петък безпрецедентна стъпка – излезе с "декларация на порицание" към латиноамериканската страна. Това е стъпка към отнемане правото на глас в институцията на държавата и дори към изключването от нея. МВФ постави ултиматум на Буенос Айрес да се справи с проблема до 29 септември. Лоренсино критикува решението като прилагане на двойни стандарти. Подчиненото му ведомство твърди, че много страни подменят данните за безработицата си и индекса на потребителските цени.

Официалната статистика на Аржентина рязко се различава от данните, подавани от частния сектор. Така например според правителството инфлацията през 2012 г. е била 10,8%, а според частния бизнес – 25,6%, пише БГНЕС. Аржентина печели от съобщаването на неверни данни, тъй като голяма част от суверенния й дълг се индексира съобразно инфлацията.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички