Защо САЩ ще остане световен икономически лидер?


Защо САЩ ще остане световен икономически лидер?
Снимка:

1937

Да, инвеститорите са наплашени от неубедителното възстановяване на щатската икономика. Паниката се разгоря след коментарите на управителя на Федералния резерв Бен Бернанке от миналата седмица, в които той намеква за евентуално ограничаване на монетарните стимули.

Всъщност пазарите имат причини за тревоги по всички кътчета на земята – от европейската дългова криза, до признаците, че китайската промишленост губи пара. Глобално погледнато, американците дори трябва да са доволни от ситуацията на местна почва, смята Джоузеф Куинлан, главен пазарен стратег на U.S. Trust. В доклада си „Какво е наред с Америка“ той изброява десет основания да вярваме, че САЩ ще останат глобален лидер в обозримо бъдеще.

1. Щатската икономика е най-голямата и най-продуктивната в света

Много се говори за китайското икономическо чудо, но успехите на Поднебесната империя трябва да се разглеждат в перспектива. В реално изражение, американската икономика е двойно по-мащабна от китайската. И нещо повече - брутният вътрешен продукт на САЩ отговаря за една пета от глобалния БВП, на фона на 4.5% дял от световното население. САЩ са и сред малкото държави от Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР), чиито реален брутен вътрешен продукт се покатери до над предкризисните си нива.

2. САЩ водят света по обем на промишлената продукция

Номиналната й стойност достигна 1.9 трлн. долара през 2012 година или с 27% повече, отколкото през 2009 година. От 2010 година насам секторът е открил 500 хиляди нови работни места, подчертават от U.S. Trust.

3. САЩ са сред най-големите световни износители на стоки и услуги

През 2012 година износът възлиза на 2.2 трлн. долара или с близо 40% повече, отколкото през 2009 година.

4. Чуждестранните инвеститори все още обичат Америка

Директният приток на капитали в годините след кризата възлиза на $736 млрд. Сумата представлява 15% от общия глобален обем на инвестициите. Каквото и да се говори за предимствата на вложенията в Китай, САЩ остават предпочитана дестинация.

5. Америка е дом на най-популярните глобални брендове

В класацията BrandZ за 2013 година девет от десетте световни лидера са щатски компании, сред които Apple, Google, IBM, Coca Cola, Microsoft и Marlboro. Чак на 10-то място са China Mobile.

6. САЩ са световен технологичен лидер

Иноватори от целия свят прииждат тук, за да превърнат идеите си в реалност.

7. Забравете мита за лошото образование

САЩ се хвалят с най-добрите колежи – шест от топ 10 висшите учебни заведения в света са американски, разкрива миналогодишното издание на класацията Quacquarelli Symonds World Rankings.

8. Доларът е цар – той е световната резервна валута

Около 62% от резервите на централните банки по света са били деноминирани в щатски долари през последното тримесечие на 2012 година, според доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

9. Щатската икономика е една от най-конкурентоспособните в света, въпреки че в последното проучване на Световния икономически форум страната отстъпва с две позиции до 7-мо място

10. Америка изживява енергиен ренесанс

Въпреки протестите на еколози, добивът на шистов нефт и газ се развива бурно. За пръв път от 16 години насам, местното производство надскочи вноса.

Анна Уолф

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички