Засилваме инвестициите в зелени технологии


Засилваме инвестициите в зелени технологии
Снимка:

420

Единственият шанс да запазим конкурентоспособността на предприятията е да инвестираме в зелени технологии.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на форум, посветен на зелената икономика в София. Конференцията е организирана от в. „Капитал“, посолството на Кралство Норвегия и Innovation Norway, съобщиха от МИЕТ.

По думите на Делян Добрев трябва да се концентрираме върху ВЕИ проекти, които са изгодни както за държавата, така и за малкия и средния бизнес.

Министърът коментира пред участниците във форума възможностите на различните фондове и програми да финансират проекти за енергийна ефективност.

Утре представяме програмата "Енергийна ефективност и зелена икономика", по която работим съвместно с ЕБВР, каза той и допълни, че реалният старт на програмата ще бъде даден до месец.

По линия на Международния фонд "Козлодуй" за този програмен период са договорени допълнително 300 млн. евро. По тях вече има договорени проекти на стойност 110 млн. евро. Бързото усвояване на средствата по тази линия е и фактор за ръст на икономиката и разкриване на нови работни места, подчерта министърът.

Той акцентира също и върху възможностите на ЕСКО договорите за финансиране на енергийно ефективни мерки. Участници в тази схема могат да бъдат министерства, общини, индустриални предприятия, частни лица от една страна и предприятия за енергоефективни услуги (ЕСКО) – от друга.

Финансирането се осигурява изцяло или частично от ЕСКО, което осъществява проекта „до ключ“ въз основа на сключен договор с гарантиран резултат. Тези договори се сключват минимум за 5-10 години и се изплащат от реализираните икономии при консумацията на енергия.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички