Златанова: Предприели сме мерки, за да не губим евросредства


Златанова: Предприели сме мерки, за да не губим евросредства
Снимка:

13413

Всички необходими мерки, за да се избегне загуба на европейски средства по оперативните програми по сегашния програмен период, са предприети от правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова след срещата си с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Зинаида Златанова призова да не се търси интригата в дискусиите на тази тема. „По-добре да се подсигурим. Хипотетично е възможно да се изгубят средства за изграждането на завода за отпадъци на София, но не ме разбирайте погрешно", коментира още Зинаида Златанова. По думите й, въпросът за завода за отпадъци на София стои от 14 години и все още не е решен. Вицепремиерът определи днешната среща с кмета на София като една бърза оперативна среща с кмета Фандъкова. „Обсъдихме сегашния програмен период и споделихме общото виждане, че институциите трябва да направим всичко възможно, за да изразходим максимално добре средствата, които имаме на разположение, по оперативните програми", отбеляза Зинаида Златанова.

По-рано кметът на София пък заяви пред журналисти, че не би трябвало да се говори за внушения за загуба на средства в този момент и да се изпращат такива знаци към Европейската комисия и към Брюксел.

Фандъкова подчерта, че е обезпокоена от изказване на вицепремиера Зинаида Златанова, в която министърът на правосъдието отбеляза, че най-вероятно ще бъдат загубени средства за изграждането на завода заради обжалване на процедура.

„Небива министърът, който отговаря за колкото се може повече ефективно усвоени средства, да внушава, че такива средства за важен проект не само за София, но и за България, ще бъдат изпуснати", коментира столичният кмет. По думите й, „за пореден път представители на правителството правят подобно изказване и изваждат една от многото процедури, които се обжалват, пред скоба". „Не искам да мисля, че г-жа Златанова като министър на правосъдието знае предварително решението на съда, което се очаква от всички", отбеляза още кметът на Столична община. Решението на Върховния административен съд (ВАС) се очаква да бъде обявено на 18 септември.

„Каквото и да е решението на съда, това не означава загуба на парите, защото съдът ще решава единствено дали процедурата за избор на изпълнител трябва да бъде върната", обясни Йорданка Фандъкова и подчерта, че отпуснатите пари за изграждането на завода ще бъдат загубени само ако не бъдат разплатени до края на 2015 година.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички