Как реагираха пазарите на резултатите от изборите във Франция


Как реагираха пазарите на резултатите от изборите във Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

2776

Покачващо се евро на Токийската фондова борса: финансовите пазари изпитаха предпазливо облекчение в понеделник сутринта в Азия, след резултатите от първия тур на френските президентски избори. Финансовите играчи залагат на победа на проевропейски настроения Еманюел Макрон (на снимката), съобщи AFP.

Бившият министър на икономиката в социалистическото правителство на Франсоа Оланд е малко по-напред с 23,87% от гласовете пред кандидатката на „Националния фронт” Марин Льо Пен (21,43%), според резултатите, публикувани от Министерството на вътрешните работи във Франция.

"Това е идеалният сценарий, за който пазарът отчаяно мечтаеше", след Brexit, изборът на протекционистично настроения Доналд Тръмп в Белия дом и изборите през юни във Великобритания, каза за Bloomberg News Себастиан Гали, анализатор в Deutsche Bank AG в Ню Йорк.

Веднага след като излязоха първите прогнозни резултати в Сидни еврото скочи с 2% от петъчната си стойност до 1,0937 долара, което е най-високото ниво от ноември 2016 г. след победата на Доналд Тръмп в САЩ. След това начало в Сидни то падна до около 1,0860 долара.

Спрямо йената европейската валута се качи до 120,91 йени срещу 117,07 йени преди два дни. След това еврото се върна под 120 йени. Доларът се покачи до 110,64 йени (109,15 йени по-рано).

"Първоначалната реакция на пазара бе по-силна от очакваното и това е знак, че (инвеститорите) са били нащрек", каза за AFP Юджи Саито, валутен анализатор в Credit Agricole, базиран в Токио. "Нямаше как да не бъдете внимателни. Това е напрегната надпревара между четирима кандидати с трудно предсказуем изход".

На борсата в Токио, първият голям финансов център, който отвори след края на френските изборите, индексът Никей прибави 1,5% в началото на търговията.

Според инвеститорите изглежда е даденост, че Еманюел Макрон ще стане следващият президент след две седмици", написа Рей Атрил от Националната банка на Австралия.

Ето така в света на парите изчезна призракът на победата на Марин Льо Пен, която иска да сложи край на еврото и на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство. Срещу това предупреждаваше миналата седмица изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард.

Пазарите също се страхуваха до втория тур да не стигне и Жан-Люк Меланшон от радикалната левица, много критичен към ЕС и глобализацията.

"Пазарите са уверени, защото бе избегнат страховитият дуел Льо Пен –Меланшон”, потвърди в коментар Диего Искаро, икономист в IHS Markit. "Въпреки това, много неща може да се случат след две седмици".

Саито също призовава към бдителност. „Какво ще се случи до втория тур?: Скандал, терористични атаки, всичко е възможно", предупреждава той. Ние със сигурност не сме в положение да изпаднем в еуфория".

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички