OAE е започнала да купува петрол от САЩ


OAE е започнала да купува петрол от САЩ
Снимка: iStock/Guliver

3536

Обединените арабски емирства (ОАЕ), която е сред водещите производители на петрол в Персийския залив, не изглежда като потенциален клиент на американското "черно злато".

Въпреки това нови данни на американското правителство показват, че ОАЕ е закупила петрол директно от САЩ през декември, което е пореден сигнал за това как възходът на американската шистова индустрия изменя енергийните пазари по света, съобщава Bloomberg.

Доставките на американски кондензат – вид много лек суров петрол, е бил предпочетен пред местните сортове заради по-доброто си качество, което го прави по-подходящ за рафинериите в ОАЕ, казва запознат източник, поискал анонимност заради чувствителност на информацията.

САЩ са изнесли около 700 хил. барела лек местен петрол през декември към ОАЕ, заяви националната статистическа служба във вторник. Това са първите доставки на американски петрол към четвъртия по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), сочат данни на Администрацията за енергийна информация. Макар че ОАЕ изнася по над 2 млн. барела на ден, тя обикновено внася ултралек кондензат за рафинериите си.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички