Откъде Китай внася най-много стоки?


Откъде Китай внася най-много стоки?
Снимка: Getty Images

3832

Китай е страната, известна като „фабриката на света“, тъй като произвежда и изнася изключително голямо количество стоки за целия свят. Но замисляли ли сте кои са страните, които изнасят най-много продукция за най-населената държава на Земята?

Южна Корея е страната, която изнася най-много стоки за Китай, формирайки 10% от целия внос, равняващ се на 140 милиарда щатски долара.

Япония е вторият най-голям вносител за Китай. 9,8% от целия внос за най-голямата народна република произхожда от страната на изгряващото слънце, като той се равнява на 130 милиарда щатски долара.

На трето място в класацията се нареждат Съединените американски щати, които формират 9,5% от целия външен внос в Китайската народна република.

Делът на Австралия по отношение на изнесените за Китай стоки е около 6,9%, което се равнява на приблизително 94 милиарда щатски долара. Това класира страната на четвърто място по износ за Китай в света.

Германия е петата страна в класацията, като през 2013 г. тя е изнесла стоки на стойност от над 85 милиарда щатски долара за Китай. Тази сума прави дял от 6,4% от целия китайски внос.

България, оказва се, изнася повече стоки за Китай, отколкото внася, което със сигурност означава, че азиатската страна е изгоден за нашата икономика търговски партньор. Китайският внос от България е приблизително 1 милиард щатски долара, което се равнява на дял от 0,074%.

*Всичките данни се отнасят за 2013 г.

Използван източник: Тhe Atlas of Economic Complexity.

Aвтор: Теодор Спасов

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички