Победата на Ердоган доведе до поскъпване на турската лира


Победата на Ердоган доведе до поскъпване на турската лира
Снимка: Getty images/Guliver

3383

Турската лира поскъпна рязко в началото на търговията в понеделник след победата на Реджеп Ердоган в президентската надпревара и на неговата партия в парламентарните избори, проведени в неделя.

Поскъпването на лирата е факт, тъй като победата на досегашния и бъдещ президент Ердоган се тълкува от участниците на финансовите пазари като знак за политическа стабилност в Турция след месеци на притеснения преди самите избори, съобщава БНР. Редица анализатори и икономисти обаче предполагат, че възходът на турската лира може да се окаже ограничен и краткотраен с оглед на опасения относно бъдещата посока на водената от новия-стар президент икономическа политика.

Реджеп Ердоган излезе победител в едно от най-големите изборни предизвикателство през последните 15 години, получавайки широкообхватни управленски правомощия поне до 2023-а година. Той получи около 52,5% от вота на турските избиратели, докато неговата Партия на справедливостта и развитието спечели 42,5% от парламентарни вот. В същото време досегашни му съюзници от Партията на националистическото действие спечелиха около 11%, което означава, че двете организации ще продължават да имат мнозинство в парламента на страната.

Инвеститорите приветстваха перспективата за стабилни отношения между президента и новия турски парламент, въпреки че остават в сила опасенията от преди изборите за евентуално влияние на Ердоган върху паричната и лихвена политика на Турската централна банка.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички