Премахват Volkswagen от индексите Dow Jones Sustainability


Премахват Volkswagen от индексите Dow Jones Sustainability
Снимка: Getty Images/Guliver

2128

Германският автомобилен производител Volkswagen (VW) беше премахнат от борсовите индекси Dow Jones Sustainability (DJSI), след като се установи, че компанията е извършвала манипулации при тестовете за отделяне на вредни газови емисии от автомобилите си, предаде Bloomberg.

Индексите Dow Jones Sustainability, стартирани през 1999 година, са семейство от борсови показатели, които оценяват устойчивото представяне на най-големите 2500 компании в сектори като икономика, околна среда и социални сфери, включени в Dow Jones Global Total Stock Market Index. Dow Jones Sustainability към момента са най-дълго съществувалите индекси в световен план и са основен показател за устойчиво инвестиране.

Припомняме, че на 18 септември Volkswagen призна, че е манипулирал тестовете за емисия на вредни газови в САЩ. Това предизвика преразглеждане на статута на автомобилопроизводителя от борсовата компания S&P Dow Jones Indices LLC и инвестиционната фирма RobecoSAM.

Акциите на VW ще спрат да бъдат включени в DJSI World, DJSI Europe и всички останали свързани индекси след края на търговията на 5 октомври тази година, се казва в съобщение на двете компании. S&P Dow Jones Indices и RobecoSAM управляват индексите Dow Jones Sustainability.

Цената на акциите на Volkswagen намаля с 4,2% до 94,14 евро на борсата във Франкфурт. От 18 септември насам книжата на компанията са поевтинели с 41%, свивайки пазарната стойност на VW с 29 млрд. евро.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички