Рияд се нуждае от поне месец, за да си върне петролния добив


Рияд се нуждае от поне месец, за да си върне петролния добив
Снимка: Saudi Aramco

5875

Още месец около 3 млн. барела на ден от саудитския петрол няма да стигат до пазара, след като около половината от производството в кралството е спряно поради атаките през уикенда върху ключови съоръжения, заяви S&P Platts.

Информацията се появи, след като цените на петрола леко се понижиха след рекордното покачване в понеделник, тъй като световните пазари усетиха несигурност кога основният производител в ОПЕК ще може да възстанови производството.

Ударите по Абкаиг – най-голямото предприятие за преработка в света – и нефтеното находище Хурайс, за които САЩ обвиняват Иран, доведоха до отсъствие от пазара на 5,7 млн. барела на ден, или 6% от световното производство.

"Към този момент изглежда вероятно доставките на около 3 млн. барела суров саудитски петрол да не бъдат налични поне месец", се казва в доклад на S&P Global Platts.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман ще проведе по-късно днес първата си пресконференция след атаките. Очаква се той да даде актуална информация за усилията за възстановяване на намалялото производство.

Рияд добива около 9,9 млн. барела дневно, от които около 7 млн. се изнасят, най-вече за азиатските пазари.

"Саудитска Арабия вероятно ще каже, че може напълно да зарежда своите клиенти, въпреки че с течение на времето това може да се превърне в предизвикателство. Всяка индикация за закъснения или стесняване на доставките ще доведе до по-нататъшно увеличение на цените през следващите седмици/месеци", казват от S&P.

Заплахата от продължително прекъсване на доставките от Саудитска Арабия подчертава липсата на резервен производствен капацитет на пазара.

Според информации от понеделник кралството вероятно ще възстанови до 40% от загубената продукция незабавно, но експертите имаха противоречиви виждания колко време ще отнеме, за да се върне производството на нивата преди ударите.

Кризата възроди страховете от конфликт в нестабилния регион на Персийския залив и поставя въпроси за сигурността на петролните полета на износител №1 на нефт в света.

Според базираната в Лондон Capital Economics ако Рияд успее да възстанови напълно производството си на петрол следващата седмица, цените бързо ще спаднат до около 60 долара на барел. Но ако този процес отнеме месеци и напрежението продължи да расте, цените на суровия петрол Брент могат да стигнат до 85 долара на барел.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички