Световният пазар на петрол се връща към баланса, твърдят от МАЕ


Световният пазар на петрол се връща към баланса, твърдят от МАЕ
Снимка: iStock/Guliver

3273

Има сериозни признаци, че световният петролен пазар се връща към баланса, а запасите от петролни продукти в индустриализираните държави скоро ще паднат под средната им стойност. Това съобщи Международната агенция по енергетика, цитирана от БГНЕС.

Наблюдаваните резултати са отчетени след като ОПЕК и няколко други страни извън организацията се споразумяха да намалят производството си в отговор на високите запаси и ниските цени на черното злато.

Експертите посочват, че производството на суров петрол от ОПЕК падна през август за първи път от пет месеца насам, както заради съкращаването на производството, така и заради неблагоприятната политическа среда в Либия, която повлиява икономиката.

10-те страни извън ОПЕК, които са част от пакта за съкращаване на доставките, вече намалиха производството си с 270 000 барела на ден през август спрямо юли.

МАЕ спомена и въздействието на урагана „Харви”, който засегна САЩ преди дни.

"Що се отнася до Харви, прекъсването на местните петролни функции се облекчава с всеки изминал ден и ефектът му върху световните пазари вероятно ще бъде относително краткотраен", посочват специалистите.

МАЕ също така повиши прогнозата си за ръст в световното търсене на петрол, след като жаждата за суров петрол нарасна много силно през второто тримесечие на тази година.

„Глобалното търсене на петрол вече се повиши с 1,6 милиона барела на ден до средно 97,7 млрд. долара през 2017 г., благодарение на оживеното потребление в Европа и Съединените щати”, казват от там.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички