Юанът с 4-годишно дъно


Юанът с 4-годишно дъно
Снимка: Getty Images

1833

Китайската народна банка понижи курса на националната валута на КНР женминби (официалното име на юана) към долара със 137 базисни пункта до 6,4495 юана за 1 щатски долар. Това е минималният показател от юли 2011 година, съобщава ТАСС.

Експерти смятат, че централната банка намалява курса в очакване на включването на юана в кошницата с резервни валути на МВФ през октомври следващата година.

„Трябва да се очаква увеличение на търсенето на китайската валута. Това ще доведе до ревалвация на юана, което би могло да се отрази отрицателно върху китайската икономика”, заяви водещият анализатор на инвестиционната компания "Galaxy Securities" Цзо Сяолей.

Като икономист на швейцарската банка UBS в Китай, Ван Тао смята, че последствията могат да бъдат сведени до две посоки. На първо място, преоценката на юана ще има негативно влияние върху китайския износ. Второ, поскъпването на юана ще провокира притока на спекулативен капитал в китайския пазар, което ще внесе дисбаланс в структурата на капиталовите сметки и ще ускори растежа на цените на вътрешния пазар.

Поради тази причина Сяолей смята, че китайската банка започна да реформира механизма за формиране на обменния курс на юана спрямо долара.

На 11 август тази година китайската централна банка обяви решението да „оптимизира методиката за изчисляване на валутните курсове", вземайки предвид положителното салдо на вътрешната търговия на Китай и силната позиция на юана спрямо валутите в другите страни.

В рамките на три дни юанът се обезцени спрямо долара с 4,6% до 6,40 за 1 долар.

На 30 ноември Съветът на директорите на МВФ реши да включи юана в кошницата с резервни валути от 1 октомври 2016 г.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички