За първи път от 75 г. насам: САЩ изнасят повече петрол, отколкото внасят


За първи път от 75 г. насам: САЩ изнасят повече петрол, отколкото внасят
Снимка: iStock/Guliver

2785

САЩ са изнесли през миналата седмица с 211 хиляди барела петрол и петролни продукти дневно повече, отколкото са внесли, предаде агенция Bloomberg, позовавайки се на данните на министерството на енергетиката.

Това се случва за пръв път през последните 75 години. Прецедентът е резултат от краткосрочното и рязко свиване на вноса на нефт в САЩ, което съвпадна с повишаването на износа на въглеводороди до рекордно ниво. Отчитайки запазващата се волатилност на суровинните пазари, агенцията прогнозира, че в бъдеще САЩ ще внасят повече петрол, отколкото ще изнасят.

През 2018 г. вносът превишаваше износа средно с 3 милиона барела дневно, а през 2005 г. този показател достигна своя пик от над 12 милиона барела дневно.

„Ние се превръщаме в доминираща световна сила в енергетиката“, заяви президентът на аналитичната компания Strategic Energy & Economic Research Майкъл Линч. „Но тъй като промените носят постъпателен характер, не мисля, че това ще доведе до революция. Но може да се смята, че ОПЕК ще вземе това под внимание, докато размишлява над съкращаването на добива на петрол“, каза експертът, който изучава тенденциите на суровинния пазар от 1977 г.

САЩ могат да допринесат за наводняването на световния пазар с допълнителни барели, тъй като преживяват втора шистова революция и още през пролетта на 2019 г. обещават да поставят нов рекорд по добив, преодолявайки нивата от 12 милиона барела дневно.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички