За първи път от години САЩ заявиха, че слабият долар е в тяхна полза


За първи път от години САЩ заявиха, че слабият долар е в тяхна полза
Снимка: iStock/Guliver

3281

Думите на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин в Давос, че за САЩ и търговията е добре, че доларът е слаб. Това по принцип е табу за финансовите министри в Съединените щати от средата на 90-те, когато целият свят се втурна да подпомага долара. Тогава реториката беше, че е добре доларът да бъде силен. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев пред Bloomberg.

"Сега очевадно има смяна на парадигмата и тя е в един контекст на рекорден търговски дефицит на САЩ с Китай. Китайците вкарват своите стоки в САЩ, доларите излизат към Китай и това е притеснително за Доналд Тръмп. 300 млрд. долара се формират с Китай - търговски дефицит и Мучин не случайно прави това изявление в Давос, като заявка: доларът вече ще бъде слаб, за да изнасяме и това е много открита политика на САЩ", заяви още той.

Дори това не е изказване на централен банкер, а тук говорим за фиска, подчерта Илиев. "Това е човек, който се занимава с данъците. Това е логично на фона на формирания дефицит, което притеснява инвеститорите. Доходността на държавните ценни книги расте. Тоест американското правителство се финансира все по-скъпо. На този фон е много нормално доларът да удари три годишно дъно. Вероятно няма да забележим промяна в тренда в близък срок".

Това е много специфична среда, особено за стоките, като клас активи - при петрола, при златото - което удари своя четиригодишен връх, отбеляза анализаторът.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички