Човекът, който развали празника на Ердоган


Човекът, който развали празника на Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

4434

Той успя да развали празника на Ердоган: с победата си на кметските избори в Истанбул Екрем Имамоглу произведе истинска сензация. Мнозина в Турция виждат в него бъдещия обединител на нацията, пише Даниел Белут за "Дойче Веле България".

Турският президент Реджеп Ердоган хвърли "тежката артилерия" в битката за кметския пост на Истанбул. Роденият в Източен Анадол Бинали Йълдъръм е смятан за силно религиозен и може да се похвали не само с успешна политическа кариера - той притежава корабна компания, която сега се управлява от неговите деца. Йълдъръм е ветеран в турската политика: редом с финансовия министър и зет на Ердоган - Берат Албайрак - той е може би най-важният съратник на турския президент.

Приятелството между двамата датира от 1990-те години. Познават се още от времето, когато Ердоган беше кмет на Истанбул. Йълдъръм, който е завършил корабно инженерство, ръководеше тогава фериботния транспорт на Истанбул. След като през 2002 година ПСР спечели парламентарните избори в Турция, а Ердоган малко по-късно стана и министър-председател на страната, той прие Йълдъръм в най-близкото си обкръжение.

Дълги години Бинали Йълдъръм беше почти без прекъсване министър на транспорта, а през 2016 Ердоган го направи и министър-председател на Турция. Нищо друго не свидетелства по-силно за огромната лоялност на Йълдъръм към турския президент, колкото референдумът за промяната на конституцията през 2017 година. Тогава Йълдъръм се включи много активно в кампанията за превръщането на Турция в президентска държава, макар това да означаваше същевременно и премахване на министър-председателския пост, който той заемаше.

Ердоган изпрати "най-добрия си човек"

На местните избори, проведени на 31 март, Ердоган искаше на всяка цена да задържи властта в Истанбул, защото знаеше колко важен е 15-милионният град на Босфора за собственото му политическо оцеляване. Затова той изпрати в битката за Истанбул "най-добрия си човек". Управляващата партия беше дотолкова сигурна в неговия успех, че започна да разпространява плакати, на които Йълдъръм вече благодареше на избирателите за изборната си победа, макар че преброяването на гласовете изобщо не беше приключило.

Но очевидно радостта е била прибързана: един подценяван кандидат развали празника на Ердоган. Социалдемократът Екрем Имамоглу беше напълно непознат на турските избиратели - освен на тези в Истанбул. Дори и най-смелите прогнози не предричаха шансове на 49-годишния кандидат на опозицията. Той обаче успя да изпревари с малко Йълдъръм и дори встъпи в кметската длъжност. След това обаче Ердоган внесе жалба в Избирателната комисия, която анулира изборния резултат, след което се наложи повторение на изборите.

Имамоглу беше 5 години кмет на истанбулския район Бейликдюзю. Той има три деца, роден е в Трабзон, край бреговете на Черно море, където е израснал в семейство на предприемачи - фамилията му притежава средно голяма строителна фирма.

Убеден кемалист

Имамоглу е смятан за либерален и прогресивен политик. По време на предизборната си кампания той обичаше да повтаря, че е последовател на Кемал Ататюрк и смята за особено важни неговите идеи за демокрацията, секуларизма и равните шансове. Имамоглу предизвика истински фурор с това, че през краткото време, в което беше кмет на Истанбул, постави над бюрото си портрет на Ататюрк.

Талантът на Имамоглу да демонстрира своята близост с народа безспорно му помогна за изборната победа в края на март. Докато повечето представители на социалдемократическата Републиканска народна партия (РНП) са възприемани като прекалено елитарни, Имамоглу говори на езика на народа. В Истанбул той често може да бъде видян да разговаря с минувачи по улиците и да проявява загриженост и интерес към техните проблеми.

Независимо от прогресивната му ориентация, Имамоглу е избираем и за повечето консервативно-религиозни турски граждани: в предизборната кампания през март, по време на Рамазана, той спазваше мюсюлманския ритуал и дори можеше да бъде видян да цитира Корана.

Символ на помирението?

За мнозина турци Имамоглу е личността, която може да допринесе за помирение в турското общество. По време на телевизионния дуел с Йълдъръм, Имамоглу увери, че иска да прекрати поляризацията и да стимулира единството на турското общество. За много негови сънародници това подейства като балсам.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички