Експерт: Очаква се рязко повишаване на лихвите по ипотечните кредити


Експерт: Очаква се рязко повишаване на лихвите по ипотечните кредити
Снимка: iStock

6814

Адвокат Христо Расташки разполага с богат практически опит в сферата на банковото, вещното и застрахователното право. Той е възпитаник на Нов български университет, където завършва специалност "Право" с отличен успех.

Господин Расташки разкрива дали има ръст в сключването на имотни сделки през изминалата 2019 г., както и дали е възможна нова криза, по подобие на тази през 2008 г., на фона на спадащия растеж на европейските икономики.

Ще научим също така какви са рисковете при взимане на ипотечен кредит и какво се очаква да се случи с лихвите при най-желаните кредити у нас.

На фона на спада в ръста на икономиките в Европа, включително тази на България, как виждате състоянието на имотния пазар у нас и какви са рисковете за хората при евентуална рецесия?

Според мен световната икономика е доказала, че рискът от рецесия през десетилетие следва да бъде очакван. Това влече след себе си и покачване на лихвите по ипотечните кредити, тъй като повечето банкови заеми са обвързани с EURIBOR, средно лихвено равнище в еврозоната.

По този начин, спадът в икономиките би довел до рязко повишаване на лихвения процент по банковите заеми. Рисковете за хората са свързани с намаляването на финансовите им възможности и съответно със затрудненията при изплащане на своите ипотечни кредити.

Прогнозата относно спада в ръста на икономиките е притеснителна, тъй като към момента имаме едно изкуствено поддържано ниво на кредитиране от банките и привидна финансова стабилност.

Този така наречен "балон" може да се крепи единствено и само до изчерпване на възможностите за финансиране, в който момент ще настъпи и самата рецесия.

През изминалата 2019 г. се отбелязва 16% ръст на ипотечните кредити. Как се отразява това на имотния пазар и повече сделки ли се сключват в сравнение с миналата година?

Наистина ръста на имотни сделки през 2019 г. бе значителен. Предстои да видим, дали тенденцията ще се запази и през настоящата година. Цените на имотите продължават да нарастват, както и необходимостта от задоволяване на жилищните нужди на гражданите.

Увеличаването на имотните сделки се дължи основно на ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, които банките предоставят. Въпреки това, трябва да бъдем особено внимателни при договарянето и подписването на договор за банков кредит.

Повече по темата четете в actualno.com

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички