Как да изповядаме недостатъците си пред бъдещия шеф


Как да изповядаме недостатъците си пред бъдещия шеф
Снимка:

419

Целта на интервюто за работа е бъдещият ви шеф да разбере колкото се може повече за вас, кариерата ви и дори личните ви навици и стил. Задача, която е почти неизпълнима за краткия срок от 30 минути.

За да получи ясна картина, специалистът по човешки ресурси не може да се довери единствено на хвалбите ви и бляскавото CV. Неизбежно идва моментът, в който той пита за недовършени проекти, конфликти с колеги, грешки и слабости.

Нормално е в подобен момент да почувствате, че ви подвеждат да се „застреляте сам”, коментират експерти, цитирани от финансовото издание BusinessInsider. С малко повече финес обаче, можете да оцелеете и дори да обърнете ситуацията в своя полза, подчертават те и дават няколко основни насоки как да реагираме в тази ситуация.

1. Не се преструвайте на перфектен

Най-грешният подход, който можете да изберете, е да се преструвате, че подобни въпроси просто нямат връзка с вас, и не притежавате никакви слабости. Може би най-дразнещият отговор е да твърдите, че единствения ви дефект е, че работите твърде усилено или да се кълнете, че никога не сте допускали грешки. Всъщност, целта на интервюиращия не е да провери дали сте перфектен, а дали признавате недостатъците си и се учите от тях.

2. Не давайте примери, директно свързани с основните ви задължения

Вече стана ясно, че трябва да сте честен, но нека искреността ви все пак е в умерени дози. Не искате да оставите впечатлението, че не сте квалифициран за длъжността, нали? Ако например кажете, че не можете да говорите пред публика, това е окей, ако сте програмист, но би било реална пречка, ако кандидатствате за учител или пиар. Така че – споменете слабост, която не е свързана с основните ви задължения.

3. Подчертайте как се учите от своите грешки

Всички негативни преживявания могат да са полезни, ако си извлечем поука от тях. Вместо да казвате, че сте се панирали от грешката си или да подчертавате, че не би бива в нещо, разкажете за ситуация, в която сте осъзнали и преодолели слабостта си.

4. Демонстирайте професионализъм и зрелост

Всички трудни въпроси ще се отнасят за моменти и ситуации, за които не обичате да си спомняте. Бъдещият ви шеф ще иска да знае как сте се справяли с непоносими началници или колеги, претенциозни клиенти или неочаквани кризи. В този случай – демонстрирайте хладен професионализъм и зрялост. Подчертайте, че умеете да владеете емоциите си, защото хора, готови да скъсат нервите ви, се намират във всеки офис.

5. Не се стряскайте

Вече знаете – следващият път, когато ви зададат негативен въпрос на интервю за работа, не се стряскайте. Бъдете умерено искрен, демонстрирайте, че знаете как да се учите от грешките си, и подчерайте професионализма си. Така ще обърнете играта в своя полза.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички