Как ще обуздая "Уолстрийт"


Как ще обуздая "Уолстрийт"
Снимка: Getty Images/Guliver

3211

Коментар на бившия държавен секретар на САЩ и настоящ претендент за кандидат-президент от Демократическата партия Хилари Клинтън, публикуван в The New York Times. Преводът на български е на Club Z.

Преди седем години финансовата криза прати нашата икономика в депресия. Над 5 милиона души загубиха жилищата си. Близо 9 милиона изгубиха работата си. Отиде имущество за 13 трилиона долара.

При управлението на президента Обама нашата икономика извървя дълъг път обратно към подема. Бизнесът създаде над 13 милиона работни места. Възстановяват се спестяванията на хората. И имаме нови строги правила, включително Закона "Дод-Франк" (закон за реформирането на "Уолстрийт" и защитата на потребителите - бел.ред), който защитава потребителите и ограничава безразсъдството на "Уолстрийт".

Но не всички смятат това за нещо добро. Републиканците както в Конгреса, така и по време на предизборната кампания, имат твърдото намерение да отменят ключовите финансови защитни механизми.

В момента републиканците в Конгреса искат да вържат ощетяващата отмяна към закона за бюджета, който трябва да мине. Те се опитват да спрат издръжката на Бюрото за финансова защита на потребителя. Те искат да се откажем от усилията за предотвратяване на конфликти на интереси при финансовите мениджъри. И те се опитват да премахнат ограниченията върху риска у някои от най-големите и най-комплексни финансови институции.

Президентът Обама и демократите в Конгреса трябва да направят всичко възможно, за да спрат тези стремежи. но не е достатъчно само са съхраним това, което постигнахме. Като президент не само ще наложа вето върху какъвто и да било закон, който ще отслаби финансовата реформа, но и ще се боря за строги нови правила, по-силно прилагане и повече отчетност, които излизат далече извън рамките на Закона "Дод-Франк".

Моят всеобхватен план вече вече спечели уважението на прогресивни хора като Шерод Браун и Барни Франк (съответно - популярен сенатор демократ и един от най-известните политици хомосексуалисти - бел.ред). Ето какво ще направя.

► Първо, трябва да обуздаем още по-здраво големите финансови институции. Моят план предлага законодателство, което ще въведе нова такса риск на десетки от най-големите банки - тези с авоари от над 50 милиарда долара, и други системно важни финансови институции, за да не насърчаваме опасно поведение, които би докарало друга криза. Ще гарантирам също, че федералното правителство има и е готово да използва властта си и необходимите инструменти за реорганизира, намали и в крайна сметка да разгради всяка финансова институция, които е прекалено голяма и рискова, за да не може да бъде управлявана ефективно. Нито една банка или финансова компания не трябва да бъдат твърде големи, че да не могат да бъдат управление.

Моят план ще засили действието на поправката "Волкър" (забранява на американските банки да правят определен вид спекулативни инвестиции - бел.ред.), като затвори вратичките, които все още позволяват на банките да правят спекулативни рискове с депозитите на своите клиенти. И ще се боря да възстановя правилата за управление на рисковите кредитни суапове и производните им в банките, които бяха отхвърлени при миналогодишните преговори за бюджета след известна лобистка кампания от страна на банките.

Планът ми излиза и извън рамките на най-големите банки, за да обхване целия финансов сектор. Някои настояват за връщане на правилото от времето на Голямата депресия, наречено "Глас-Стигол" (този закон внася 4 поправки в Закона за банките - бел. ред.), който разграничи търговските и инвестиционните банки. Но много от компаниите, които допринесоха за катастрофата през 2008 г., като Ей Ай Джи и "Леман брадърс", не бяха търговски банки, така че "Глас-Стигол" не би спрял тяхното безразсъдно поведение. Връщането на "Глас-Стигол" не би помогнало и за сдържането на други части на сектора на "сенчестото банкиране", включително на някои дейности на хедж фондовете, инвестиционните банки и други небанкови институции. Моят план ще засили и наблюдението на тези дийностти, като увеличи изискванията за ливъридж и ликвидност за брокерите и дилърите и наложи строги изисквания за различните краткосрочни заеми, които също изиграха водеща роля в избухването на финансовата криза. Трябва да се справим с прекаления риск където и да се появи той, не само в банките.

► На второ място, ще назнача строги, независими регулатори и ще гарантирам, че и Комисията за ценните книжа и борсите, и Комисията за фючърсна търговия със суровинни продукти имат независимо финансиране - както и другите ключови регулатори, така че да могат да си вършат работата без политическа намеса. Ще се постарая да наложа данък върху вредната високочестотна търговия, която прави пазарите по-нестабилни и по-непрозрачни. И ни трябва реформа на борсовите правила, за да гарантираме равен достъп до информация, да увеличим прозрачността и намалим до минимум конфликтите на интереси.

► Най-накрая, трябва да се иска по-голяма отчетност от шефовете на компаниите. Никой не трябва да бъде прекалено голяма фигура, за да не може да влезе в затвора. Ще се опитам да увелича от 5 на 10 години давността за големи финансови престъпления и да повиша наградите за изобличителите. Ще се постарая да докажа, че финансовите компании ще признават нередностите като част от споразумения в момент на страшна грешка, и да направя по-прозрачни условията на споразумението и глобите, които в момента се плащат на правителството. Глобите трябва да бъдат по-големи от печалбите от бизнеса на тези компании. Те трябва за бъдат законна спирачка за незаконно поведение.

И когато банките вземат лоши решения, това не трябва да бъде болезнено единствено за акционерите и данъкоплатците. Това трябва да бъде усетено и от шефовете. Когато една компания плаща глоба, тя трябва да гарантира, че наказанието орязва и бонусите на шефовете. Ще се боря за затварянето на вратичката, която позволява при капиталова печалба някои мениджъри на фондове да укриват данъци за милиарди долари. Те трябва да бъдат облагани като всички останали граждани.

Републиканците може да са решили да забравят за финансовата криза, която нанесе толкова поражения. Аз обаче не съм забравила. Същинската роля на "Уолстрийт" е да помогне на "Мейнстрийт" (така в САЩ наричат търговската улица в градчетата и селата - бел. ред.) да расте и процъфтява. Когато нашият финансов сектор функционира както трябва, той помага на семействата да си купят първите жилища, на предприемачите да започнат дребен бизнес и да го разрастват, на работливите американци да спестяват пари за пенсионерските си години. Вместо да се занимава с високо рискови спекулации, "Уолстрийт" трябва да се съсредоточи върху изграждането на икономика, която създава добре платени работни места, вдига доходите и увеличава инвестициите, за да могат повече семейства да се радват на сигурността на живота на средната класа.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички