Китай по пътя на "валутната война"


Китай по пътя на "валутната война"
Снимка:

2216

Девалвацията на китайския юан няма да помогне за увеличаване на китайския износ. За подобряване на ситуацията в икономиката ще е необходима девалвация от 10-15%, смятат експертите.

Китайската народна банка /КНБ/ вчера девалвира курса на юана с 1,9%. Това е най-силното регулативно изменение на неговия курс от 1994 г., когато при прехода от планова към пазарна икономика той беше девалвиран с 1/3 наведнъж, припомня Wall Street Journal. Решението е знак, че правителството на Поднебесната е обезпокоено от забавянето на икономиката, разчита на увеличаването на износа и повишава риска от "валутни войни".

От КНБ определиха решението като еднократна мярка и посочиха промяната при изчисляването на референтния курс на юана. Той се установява всяка сутрин и по време на търговията курсът може да се отклони с не повече от 2%. Но ако по-рано КНБ понякога е игнорирала пазарния курс, то сега обещава да се ориентира от резултатите от търговията към момента на приключване на предходната търговска сесия.

Във вторник референтният курс беше понижен от 6,1162 до 6,2898 юана за 1 долар. А по време на търговията в Шанхай китайската валута поевтиня с 1,99% от 6,2097 юана за долар по време на закриването на търговията в понеделник до 6,3360 юана за долар, минималното равнище от септември 2012 г.

Решението на КНБ се оказа неочаквано. Икономистите смятаха, че Китай ще стимулира икономиката си с други методи, например, намалявайки изискванията към банковите резерви, за да могат да увеличат кредитирането, пише The Financial Times.

Отслабването на юана може да помогне на Китай да спре понижаването на износа, отчасти предизвикано от неговия относително висок курс. През последната година юана поскъпна с 13% спрямо валутите на основните търговски партньори. Според последните публикувани данни, износът на Китай през юли неочаквано намаля с 8,3% на годишна база.

Решението на Пекин повишава риска от "валутни войни", защото на износителите им е изгоден ниският курс на националната валута, предупреждава Стивън Роуч от Йейлския университет. Валутите на Австралия, Южна Корея и Сингапур поевтиняха с 1% и повече. "Трудно е да се повярва, че това ще бъде еднократна корекция", заяви Роуч, цитиран от Bloomberg. Макар китайските власти да нарекоха корекцията еднократна, трябва да очакваме от тях по-нататъшни действия в тази посока", съгласни са и анализаторите на Oxford Economics, пише "Ведомости". Девалвацията на юана не е приключила, смята стратегът на Monex Масафуми Ямамото.

Валутите на региона отслабват и Китай може да започне "валутна война". За подобряване на положението в паричната система на страната до равнището, наблюдаващо се до преди половин – една година, е необходима девалвация на юана с 10-15%, изчислиха експертите на Oxford Economics. Понижаването на курса незначително ще помогне на износителите, убеден е стратегът на Barcleys Хамиш Пепър. Действията на КНБ са свързани с желанието да се направи юанът резервна валута на МВФ.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички