Седем признака, че надвишавате бюджета си


Седем признака, че надвишавате бюджета си
Снимка:

616

Смятате, че сте финансово отговорен и никога не купувате това, което не можете да си позволите. Психолози и финансисти обаче предупреждават, че често сме склонни да надценяваме възможностите си и се разпростираме отвъд чергата си, без дори да забележим това.

За да избегнем неразумните покупки, изданието Business Insider предлага списък от седем признака, че надвишаваме бюджета си.

Спестяванията ви не стигат да живеете шест месеца от тях

Взимате добра заплата и не се оплаквате? Хвалите се, че връщата навреме заемите си и плащате данъците си на света? Не забравяйте – само две неща са сигурни на този свят: смъртта и данъците.

Всеки е заплашен от опасността да бъде съкратен, уволнен или да се разболее внезапно. Затова икономисти съветват - ако имате наистина сигурна работа, спестяванията ви да се равняват на шест месечни работни заплати. Ако разчитате на сезонна или временна заетост или на доходи от хонорари, сумата трябва да ви стига за поне година.

Почивате на кредит

Работите много, така че ще си заслужили почивката, нали? Когато вадите кредитната карта обаче помнете едно просто правило: ако продължителността на услугата или живота на продукта са по-къси от времето за изплащането им, значи не си заслужават.

Когато купувате кола, гледате само месечните вноски

Освен дома, автомобилът е една от най-големите покупки, които ще направите в живота си. И макар че е разбираемо да гледате предимно месечните вноски, не забравяйте да отчетете и за колко време ще изплатите заема.

Експерти съветват ако кредитът е за срок от над три години, да потърсите нещо по-евтино.

Жилищната ви ипотека е 30 годишна

Ако жилищният ви ипотечен кредит е със срок от 30 години, значи най-вероятно живеете в по-скъп дом, отколкото можете да си позволите. Дори и месечните вноски да не ви затрудняват, помислете не е ли по-добре да плащате повече всеки месец, но да изплатите заема по-бързо.

Не забравяйте: по-кратка ипотека означва и по-малко лихви като цяло.

През последните 12 месеца сте ползвали овърдрафт

Е, повече от ясно е – ако доходите ви не са ви стигали да покриете разходите си и ви се е налагало да ползвате овърдрафт, за да платите тока, например, значи е време да помислите дали да не се откажете от някои покупки.

Надвишили сте кредитния си лимит

Да надвишите кредитния си лимит не означава само да платите налаганите от банката глоби. Заемодателите водят кредитно досие на клиентите си и в него се отразява всеки факт, който може да намекне за неплатежоспособност. В резултат, ако поискате да изтеглите друг кредит, например ипотечен, очаквайте по-строги условия.

Същото правило се отнася и при закъснението да уредите задълженията си по ипотечен, потребителски или друг кредит.

Плащате на някого да свърши това, което можете да направите и сам

Отивате на маникюрист, вместо да се лакирате сама? Давате пари на съседското момче, за да разходи кучето ви? Не ви се занимава да отпушите мивката? Може да ви се струва, че давате дребни суми за подобни услуги, но те се натрупват.

Не плащайте на някого да свърши това, което можете да направите и сам.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички