СЕМ няма да се меси в спора между bTV и "Булсатком"


СЕМ няма да се меси в спора между bTV и "Булсатком"
Снимка:

14342

Съветът за електронни медии няма да се намеси в спора между bTV и "Булсатком". Аргументът за това е, че Съветът няма правомощия и става дума за търговски отношения в една конкурентна среда, стана ясно след днешното заседание, предаде БНР.

В СЕМ са постъпили десетки сигнали от зрители, както и позиции на страните в спора. Членът на Съвета Мария Стоянова заяви, че интересът на зрителите не е застрашен, защото по думите й има и други начини да се информират. Стоянова допълни, че в момента подобен казус има в Германия. Там най-големият кабелен оператор "Дойче кабел" не излъчва регионалните програми на обществената телевизия ARD.

7-те програмите на "bTV Медия груп" не се излъчват в мрежата на сателитния оператор "Булсатком" заради липса на нов договор. От Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) обясниха, че конфликтът е възникнал, тъй като bTV предлагат задължителен пакет от 6-те си програми, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях, а също нови и неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване. Ако бъдат изпълнени исканията, ще трябва да се увеличат цените за крайните потребители.

От bTV пък съoбщиха, че освен, че продължава да дължи сериозни суми на медията, а според независимо пазарно проучване да укрива и част от абонатите си, операторът не приема да поднови договора си с bTV при условия, вече приети от други големи доставчици на пазара. bTV е обект на явна дискриминация от страна на Булсатком - отказва да излъчва каналите на медията въпреки многократно по-добрите условия в сравнение с тези, които предлагат други български телевизии в мрежата на доставчика, твърдят още от медията. bTV информира и еврокомисаря по телекомуникациите и медиите Нели Крус за некоректните действия на доставчика.

В условия на обща финансова и икономическа криза, БТВ медия груп налага безпрецедентна ценова преса към абонатите на Булсатком. Това пък се казва в официална позиция на оператора, след като медийната група спря излъчването на програмите си. От Булсатком заявяват, че исканите нови цени представляват близо 50% от общата месечната сума, която операторът може да си позволи да плати за всички програми в сегмента на групата. Близо 35% от месечните сметки на абонатите отиват за закупуване на правата за излъчване на програми, значителна част от които БТВ иска само за своите канали. Буди безпокойство, че една медийна група с влияние в обществото си позволява да разпространява неверни внушения към аудиторията си и да клевети една изцяло българска компания като уронва престижа и на работещите в нея над 1950 служители, заявяват от Булсатком.

"БТВ медия груп прилага ценовата си преса в момент, в който тече кампания за популяризиране на бъдещата цифровизация. С това практически злоупотребява с предоставения й за безплатно разпространение ефир като дискриминира алтернативните, надеждни и доказани в цял свят способи на разпространение като сателитния и кабелния", уточняват от Булсатком. Във връзка с появилите се публикации за непроменените такси от Булсатком заявяват, че отбивка от цената ще има чрез приспадане от сумите за следващия месец, като стойността й ще зависи от броя на дните, в които не са излъчвани програмите на БТВ медия груп.

Редактор: Е. Гигова

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички